Múlt-kor.hu

Ismeretlen holttest a parton: a Tamam shud-rejtély

Ismeretlen holttest a parton: a Tamam shud-rejtély

2019. március 14. 15:18 Múlt-kor

A férfit „a somertoni férfi” névvel illették, a tengerpartról, ahol megtalálták élettelen testét. A hatóságok semmiféle azonosító dokumentumot nem találtak rajta, csupán egy könyvből kitépett papírdarabot, melyen az állt: „Tamám shud” – azaz „bevégeztetett”, perzsa nyelven.

Hetven éves rejtély

A somertoni férfi rejtélye máig borzolja a kedélyeket mind a nyomozók, mind a kíváncsi emberek körében. A jól öltözött embert találták ülő helyzetben találták, egy tenger melletti falnak nekitámasztva, egy félig elégett cigarettával zakója hajtókáján. Személyén kizárólag az ominózus szöveget tartalmazó papírfecnit találták a nyomozók. Miközben új és az ügy zavarosságát csak egyre növelő bizonyítékok kerültek elő az elkövetkező napokban, a hatóságok nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Hét évtizeddel később továbbra sincs értékelhető magyarázat a rejtélyre.

A megtalálás

1948. november 30-án körülbelül este hét órakor John Bain Lyons és felesége az ausztráliai Adelaide-ben található Somerton Beach nevű partszakaszon sétáltak a tenger mellett. A közeli mozgássérült gyermekek számára fenntartott otthonnal szemben lévő parti betonfalnál megpillantottak egy ülő helyzetben lévő férfit – kinyújtott lábai keresztben voltak, mintha csak pihenne.

A férfi azonban háromrészes öltönyt viselt, amely igen szokatlan öltözet a homokban való ücsörgéshez. A pár visszaemlékezése szerint mindössze 20 méterre voltak tőle, amikor megemelte jobb karját, majd visszaejtette a földre. Lyons számára úgy tűnt, a férfi részeg, és éppen próbál meggyújtani egy cigarettát, így távolabb mentek. Körülbelül fél óra elteltével egy másik pár is látta a falnak támaszkodva ülő férfit. Karja már a földön nyugodt, arcát pedig elborították a szúnyogok. Úgy gondolták, alszik – még viccelődtek is azon, mennyire mély álomban lehet, ha a szúnyogok nem zavarják.

Másnap, december 1-jén reggel körülbelül 6:50-kor egy csoport lovas vette körbe a holttestet. Lyons, aki már előző este is látta a férfit, éppen jött ki a vízből egy reggeli úszás után, és amint meglátta a tömeget ugyanazon a helyen, megdöbbenve jött rá, hogy feleségével egy halott embert láttak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismeretlen holttest a parton: a Tamam shud-rejtély

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra