Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ilyenek voltak Amerika pajzán alapító atyái

2018. szeptember 19. 13:33 Múlt-kor

A templomban kezdődő románc

Ha rápillantunk a Függetlenségi Nyilatkozatra, akkor az egyik első dolog, ami a szemünkbe tűnhet, hogy az alsó része tele van aláírásokkal. A legendás nyilatkozatot a Kontinentális Kongresszus 56 delegáltja írta alá és igencsak mereszteni kell a szemünket, ha meg akarjuk találni egy-egy nevesebb történelmi személyiség kézjegyét a szignók tengerében. Kivéve persze, ha John Hancockra vagyunk kíváncsiak, akinek cirádás, vastagbetűs aláírása a teljes szöveg leglátványosabb része a cím után.

Hancock – akit az utókor olyannyira híres szignójáról ismer, hogy neve az aláírás szinonímájává vált az amerikai angol nyelvben – korának egyik leggazdagabb embere volt, aki közismert volt arról, hogy leginkább a „tüzes” és erősakaratú nőkhöz vonzódik. Felesége, Dorothy Quincy pedig tökéletes párjának bizonyult etekintetben.

1775-ben Hancock és Quincy még csak jegyben jártak, amikor a lexingtoni csatával kezdetét vette az amerikai függetlenségi háború. A lány éppen a férfi Lexingtoni otthonában tartózkodott és arra készült, hogy hazaindul Bostonba édesapjához. A csata hírére Hancock természetesen ragaszkodott ahhoz, hogy menyasszonya vele maradjon, mire azonban a lány elutasítóan csak ennyit felelt: „Emlékezzen, Mr. Hancock, hogy még nem állok az irányítása alatt.”

Hancock felesége iránti rajongását azonban nem csak Dorothy határozottsága alapozta meg. Egy másik történet szerint a lány először egy istentisztelet alkalmával hívta fel magára a politikus figyelmét, aki az egész szertartás alatt le sem tudta venni a szemét kecses lábairól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ilyenek voltak Amerika pajzán alapító atyái

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra