Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ilyenek voltak Amerika pajzán alapító atyái

2018. szeptember 19. 13:33 Múlt-kor

Hogyan válasszunk szeretőt – tanácsok Benjamin Franklintől

A 18. század valóságos polihisztorának számító Benjamin Franklin – szemben Jeffersonnal – sosem küzdött a szégyenlősséggel. Élete során számos megbotránkoztató írással állt az olvasóközönség elé, így például 1781-ben – már az Egyesült Államok franciaországi nagyköveteként – a szellentésről is írt egy értekezést.

Évtizedekkel korábban, 1745-ben egy hasonlóan természetes, ámde talán méginkább „illetlen” témát vett górcső alá. Egy levelében arról adott tanácsokat egy barátjának (a kutatók valójában nem tudják, hogy az írás ténylegesen levélként íródott egy konkrét címzetthez, vagy csak formáját tekintve volt levél), hogy minthogy a fiatal férfiak nem tudják leküzdeni szexuális vágyaikat, ezért igencsak érdemes megházasodniuk.

A levél folytatásában azonban kitér arra is, hogy amennyiben valaki semmilyen körülmények között nem akar megházasodni, úgy szeretői kiválasztása során inkább az idősebb nőket részesítse előnyben, mintsem a fiatalokat. Ezt a paradoxont – ahogy Franklin nevezi – nyolc érvvel támasztja alá:

„1. Mert több tudásuk van a világról és elméjükben több megfigyelés van elraktározva, így a velük való beszélgetés is jobb és kellemesebb.

2. Mert miután a nők megszűnnek csinosak lenni, megtanulnak jók lenni. (...) Megtanulnak 1000 szakmát, kicsit és nagyot, és a leggyengédebb és leghasznosabb barátok lesznek mind közül, mikor beteg vagy.”

3. Mert nem fenyeget a gyermekek veszélye(...)

4. Mert több tapasztalatuk révén, sokkal diszkrétebbek és ügyesebben hárítják el a gyanút. A velük való üzelmek, így biztonságosabbak a jóhíredre nézve. (...)

5. Mert minden két lábon járó állat esetében az izmokat megtöltő folyadék hiánya elsőként a legfelső részeken jelentkezik: Az arc elvékonyodik és ráncos lesz, aztán a nyak, majd mellkas és a karok, míg az alsó részek épp oly jó állapotban maradnak mint korábban. Így hát (...) csípőtől lefelé lehetetlen megkülönböztetni a fiatalt az idős nőtől. És ahogy sötétben minden macska szürke, a testi örömök élvezete egy idős asszonnyal épp olyan egyenlő, és gyakran még kiválóbb is (...)

6. Mert a bűn így kisebb. Egy szűz megrontása tönkreteheti őt és az egész életét boldogtalanná teheti.

7. Mert a bűntudat is kisebb. Ha keserűvé teszel egy fiatal lányt, az téged is úgy marcangol, ami nem érhető ahhoz, ha boldoggá teszel egy időset.

Nyolc(adikként és utolsóként) mert ők nagyon hálásak.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ilyenek voltak Amerika pajzán alapító atyái

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra