Így semmisítették meg az alkoholos italokat a szesztilalom idején
2015. szeptember 24. 13:12
Az 1919-ben – Woodrow Wilson amerikai elnök vétója ellenében – elfogadott, majd 1920. január 16-án életbe lépő Volstead-törvény megtiltotta a 0,5%-nál nagyobb alkoholtartalmú italok gyártását, kereskedelemét és nem utolsó sorban fogyasztását. A több mint egy évtizeden keresztül érvényben lévő prohibíció az USA lakosságát két táborra osztotta, a „szárazakra” (dry) és a „nedvesekre” (wet). Habár a törvény védelmére kirendelt ügynökök látványos módon több millió liternyi alkoholos terméket foglaltak le és semmisítettek meg, valójában egy eleve vesztes ütközetet vívtak. Az eredeti elképzeléssel ellentétben a törvény nem a közerkölcsök javulását idézte elő, éppen ellenkezőleg: kivirágzott a csempészet, a nagyvárosok utcáit pedig az illegális alkoholkereskedelemre épülő bűnszövetkezetek uralták, amelyek páratlan leleményességgel csempészték, illetve állították elő a betiltott nedűt.
Az 1930-as évek elejére egyre világosabbá vált, hogy a törvényt lehetetlen betartatni. A The Washington Post becslései szerint a kongresszusi képviselők, valamint a szenátorok mintegy 80 százaléka is folyamatosan megszegte a törvényt, a tehetősebb rétegek mellett pedig a szegényebb társadalmi csoportok is megtalálták az utat az alkoholos mámorhoz. A törvényileg előírt „józanság” nem érte el a kívánt hatást, a bűnözés nemhogy csökkent volna, de soha nem látott magasságokba emelkedett. A törvény visszavonására 1933. március 22-ig kellett várni, amikor Roosevelt elnök aláírta a sokak által hőn áhított Cullen-Harrison-törvényt, amely az italok alkoholtartalmát 3,2 százalékban maximálta.
A következő képeken az alkoholos termékek különféle elpusztításának módozatai láthatók: