Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így lépte be magát a troll macska a történelembe

2015. augusztus 3. 13:20

Mintegy kétezer évvel ezelőtt egy macska lépett rá a még meg nem száradt, formálható agyagcserépre, amely így örökre megőrizte a háziállat lábnyomait. Az érdekes lelet évtizedek óta egy délnyugat-angliai múzeumban feküdt észrevétlenül, miután 1969-ben Gloucesterben megtalálták több száz másik lelettel együtt, ugyanis csak most fedezték fel, mi is látható a hétköznapi tárgyon.

„Úgy tűnik, abban az időben a régészeket jobban érdekelte az ásatás, mint az, hogy mit is találnak” - mondta a Discovery Newsnak kissé ironikusan David Rice, a Gloucesteri Városi Múzeum kurátora, aki újra elővette az 1969-es ásatás jegyzőkönyveit, valamint leleteit, így lelt a macskanyomokra. A vizsgálatok szerint a háziállat i. sz. 100 körül sétálhatott át a még nedves cserépen, amelyet kitettek a napra száradni.

Annak ellenére, hogy igen jól láthatóak a nyomok (vagyis a hiba), a rómaiak kiégették az ún. tegula típusú cserepet, amelyet a mai Gloucester Berkeley utcáján található, mintegy 1900 évvel ezelőtt épült lakóépületének tetejének befedésére használtak. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy az állatot kedvtelésből tartotta egy római katona, aki éppen a helyszínen állomásozott.

„Britanniában található az egész Római Birodalmon belül a legtöbb macskalenyomat a cserepeken, így levonhatjuk azt a következtetést, hogy a korszakban az itt élők szerethették a leginkább a macskákat” - mondta Rice. A különös leletet most kiállítják a városi Múzeum és Művészeti Galériában, így bárki megtekintheti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így lépte be magát a troll macska a történelembe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra