Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így akarja eltörölni a múltat az Iszlám Állam

2015. március 12. 18:32

Az Irak és Szíria jelentős területeit elfoglaló, szélsőséges iszlamista szervezet vallási megfontolásból törli el a Közel-Kelet évezredes emlékeit. Elmondásuk szerint azért harcolnak, hogy „megtisztítsák” az iraki társadalmat mindattól, ami összeegyeztethetetlen az iszlámmal.

<

Romokban Sárkányölő Szent György temploma

Az abu-dzabi székhelyű Sky News Arabia televízió kedden jelentette, hogy a Moszul északkeleti részén álló Sárkányölő Szent György templomát felrobbantották a szélsőségesek.

A templom a város egyik legjelentősebb és a helyi keresztények körében a legnagyobb tiszteletben tartott vallási intézmény volt. Az épületet az Iszlám Állam fegyveresei hétfőn pusztították el. A templom közelében több lakóházat és egy segélyosztásra kijelölt épületet is leromboltak. A közeli keresztény temető sorsáról egyelőre nincsenek információk.

Moszul egyik legrégebbi keresztény temploma valószínűleg a 17. század végén épült, azonban 1931-ben a régi helyére egy újat húztak fel. Felbecsülhetetlen értéknek számított a 13-14. századi, márványból faragott ajtókerete, amely minden bizonnyal megsemmisült a robbanásban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így akarja eltörölni a múltat az Iszlám Állam

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra