Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Horogkeresztre cserélte a vörös csillagot Sztálin legígéretesebb tábornoka

2021. július 14. 15:05 Múlt-kor

<

Náci propaganda vagy a múlt tisztázása?

Vlaszov neve a Szovjetunióban egyet jelentett a kollaborációval. Erre utal az is, hogy a háború végén már bármilyen, németekhez átállt katonát „vlaszovistaként” emlegettek. Még a Gulag táboraiban is gyakran aggatták a rabokra a fasiszta és hitlerista mellett a vlaszovista jelzőt is.

Az altábornagy és hadserege szerepét Nyugaton a jobb- és szélsőjobboldal számos alkalommal eltúlozta, a szovjet történetírók pedig egy ideig meg sem említették a nevét, majd a volhovi katasztrófáért rá hárították a felelősséget, olyan személynek beállítva, aki a veszélyek elől gyáván a németekhez menekült.

Személye évtizedekkel sorsdöntő lépése után is komolyan megosztja az orosz közvéleményt. 2016-ban egy Kirill Alekszandrov nevű orosz kutató doktori disszertációja kavart nagy vihart.

A történész száznyolcvan, Vlaszov hadseregéhez csatlakozó tiszt pályafutását megvizsgálva arra jutott, hogy a szovjet történészeknek az oroszok történelemszemléletét ma is meghatározó narratívájával ellentétben a tisztek többsége nem opportunizmusból állt át a németekhez, hanem a sztálini terror idején elszenvedett különféle sérelmek miatt.

A doktori védést követően még egy hónappal is dühös tömegek álltak az Orosz Tudományos Akadémia Történeti Intézetének szentpétervári épülete előtt, akik egyenesen náci propagandával vádolták a Vlaszovot szerintük nem világosan elítélő szerzőt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Horogkeresztre cserélte a vörös csillagot Sztálin legígéretesebb tábornoka

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra