Múlt-kor.hu

Egy bálna széttörte a hajójukat, hónapokon keresztül egymás húsát ették a tengeren sodródó bálnavadászok

Egy bálna széttörte a hajójukat, hónapokon keresztül egymás húsát ették a tengeren sodródó bálnavadászok

2021. január 4. 18:16 Múlt-kor

A cetek bosszúja

Miközben Chase az Essexen javította a sérült csónakot, észrevettek egy hatalmas, 26 méter hosszú hím ámbráscetet, amely igen különösen viselkedett. Eleinte mozdulatlanul lebegett a felszínen, majd megindult a hajó felé, a víz alá le-lebukva egyre gyorsabban. A bálna az Essexnek ütközött, majd alámerült, és újra felbukkant a másik oldalon, ahol – látszólag az ütközés következtében kábultan – ismét mozdulatlanul lebegett.

Chase már megszigonyozni készült, amikor észrevette, hogy az állat farka a hajó kormánylapátjánál van – ha elkezd rángatózni, mozgásképtelenné teheti a hajót, így nem támadtak a bálnára, amely egyszer csak magához tért, és távolabb úszott a hajótól – majd visszafordult.

„Megfordultam, és láttam őt vagy száz rúdnyira [500 méterre] egyenesen előttünk, 24 csomós (44 kilométer/óra) sebességének kétszeresével közelítve, és tízszeres düh és bosszúvágy látszott tekintetében. Minden irányban repült körülötte a hab, amint folyamatosan vadul csapkodott farkával. Feje félig kint volt a vízből, és így jött felénk, és ismét eltalálta a hajót” – emlékezett vissza később Chase.

A bálna az Essex orrát találta el, hatalmas lyukat ütve a hajón, amely gyorsan süllyedni kezdett. Chase és a hajón lévők elkezdtek vitorlát eszkábálni a náluk lévő egyetlen csónakra, és minél több élelmet és ivóvizet kimenteni a hajóból, valamint a kapitány ládáját és a lehető legtöbb navigációs eszközt. Amikor a két másik csónak visszaért, Pollard kapitány eleinte nem talált szavakat, majd annyit kérdezett: „Istenem, Mr. Chase, mi a gond?”, mire Chase annyit válaszolt: „Bezúzott minket egy bálna!”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy bálna széttörte a hajójukat, hónapokon keresztül egymás húsát ették a tengeren sodródó bálnavadászok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra