Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét uralkodói kép, amely hatással volt a történelem menetére

2018. május 17. 12:28 Múlt-kor

 A történelem folyamán az uralkodói családok gondosan alakították ki saját képüket népük és szövetségeseik, riválisaik szemében, előbb festők, majd fényképészek segítségével. A megbízott művésznek mindig az volt a feladata, hogy kedvező fényben, magasztosan tüntesse fel az ország legfontosabb személyeit. Az elkészült ábrázolásoknak gyakran voltak messze ható következményeik – bár előfordult, hogy nem a kívánt hatást érték el.

<

Ferenc Ferdinánd főherceg és Chotek Zsófia Szarajevóban

1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd főherceg, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse és felesége, Zsófia halálos merénylet áldozataivá váltak a boszniai Szarajevóban, mindkettőjüket Gavrilo Princip szerb nacionalista lőtte le. A haldokló főherceg állítólag azt mondta feleségének: „Ne halj meg drágám, élj a gyerekeinkért!”

A lövést szerte a világon „hallották” – és látták is. Az első világháborút kirobbantó merényletet fotósok követték végig, és az áldozatok, valamint a gyanúsítottak képei bejárták a világsajtót. A világ olvasóközönsége személyes, közvetlen betekintést kapott a tragédiába. A főhercegi párról fénykép készült, amint beszálltak az autóba, de Princip elfogásáról, és a nyitott koporsókban egymás mellett fekvő főhercegről és feleségéről is. Ezeket a lapok gyakran kiegészítették drámai rajzokkal magáról a merényletről és a főhercegi pár árván maradt gyermekeiről. E képek személyes vonzatot is adtak a merényletnek, ami kétségtelenül hozzájárult a harci kedvhez a központi hatalmak részéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét uralkodói kép, amely hatással volt a történelem menetére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra