Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét nő, akitől mindenki rettegett a harcmezőkön

2017. június 21. 14:48

<

Az angolai királynő, aki még hatvanévesen is személyesen vonult hadba

Ana Nzinga 1624-ben örökölte meg Ndongo trónját, amely állam a mai Angola területén feküdt a 17. században. A királynő számos külső fenyegetéssel kényszerült szembenézni, hiszen egyrészt a szomszédos afrikai királyságok rendszeres támadásai, valamint a gyarmatosító portugálok rabszolgaszerző portyái folyamatosan zaklatták népét. Trónralépését követően ezért szövetséget kötött Portugáliával, az európai gyarmatosítók azonban hamarosan elárulták őt, így kénytelen volt országát hátrahagyva, a nyugati szomszéd, Matamba királyságába menekülni.

Azonnal nekilátott az ellenállás megszervezésének. Seregét különféle afrikai katonákkal és szökött rabszolgákkal töltötte fel és az őt befogadó Matambában bevezetett egy új kiképzési rendszert, amelynek során a fiatal fiúkat családjuktól elszakítva készítették fel a későbbi harcokra.

Ana Nzinga szövetséget kötött a hollandokkal és élénk kereskedelmi kapcsolatokat épített ki Matambával annak érdekében, hogy politikailag és gazdaságilag egyaránt méltó ellenfele lehessen a hazáját megszálló portugáloknak. Katonáit még a hatvanas éveiben is személyesen vezette csatába és végül 1657-ben békét kötött a portugálokkal. Élete hátralevő részét a háború sújtotta ország újjáépítésének szentelte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét nő, akitől mindenki rettegett a harcmezőkön

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra