Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

2023. március 7. 14:18 Múlt-kor

<

Még hazudott is a koráról – Walt Disney

Az ifjú Walt 1917-ben a chicagói gimnáziumban az iskolaújság karikaturistájaként egyre többször rajzolt hazafias ábrákat az éppen tomboló nagy háborúban már egy éve harcoló amerikai katonákról. Két bátyja, Roy és Ray már a hadseregben, illetve a haditengerészetnél szolgált.

Walt rendkívüli módon vonzódott az egyenruhákhoz (legyen az hentesruha vagy postahivatali formaruha), így büszke volt a haditengerészeti uniformisban hazalátogató Royra. Ekkor fogant meg benne az ötlet, hogy ő maga is csatlakozik a hadsereg kötelékéhez.

Mivel mindössze 16 éves volt, a haditengerészet azonnal elutasította őt és barátját, az egyébként még gyengén is látó Russell Maast. Miután a kanadai hadseregnél sem jártak sikerrel, születési anyakönyvükben meghamisították a dátumot (az 1901-et 1900-ra), és jelentkeztek a Vöröskereszthez.

Russell édesanyja azonban észrevette a félig becsomagolt bőröndöt, és figyelmeztette Walt szüleit. Az apja hevesen ellenkezett, hogy elengedje fiát, ám az anyja mellé állt. Végül 1918. szeptember 18-án felvételt nyert a Vöröskereszthez mint autómentősofőr.

Ekkorra már több millióan haltak meg a háborúban, ám a fiatal Walt az egészre csupán kalandként tekintett, és egy világ omlott össze benne, amikor 1918. november 11-én aláírták a fegyverszünetet.

„Sosem láttam még ennyire betegesnek tűnő csapatot. Mindenki ünnepelte a háború végét, miközben mindannyian tudtuk, hogy valami hatalmasat hagytunk ki” – emlékezett arra a keserűségre, amely eltöltötte, mikor néhány napos franciaországi tartózkodása után már ki is tört a béke.

A Vöröskeresztnek ugyanakkor még továbbra is kellettek autóvezetők, így Disney további hónapokat töltött Franciaországban (főként mentőautóra való rajzolgatással). Ott ünnepelte 17. születésnapját egy fűtetlen kastélyban, újságpapírba és pokrócokba bugyolálva, miközben társai valahonnan előkerítettek egy kis konyakot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra