Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét bizarr fegyver a 2. világháborúból

2015. június 15. 12:27

A második világháborúban az ellenfél elpusztításának vágya, a puszta előnyszerzés bizarr fegyverek igen széles skáláját szülte. A szovjetek robbanó kutyákat küldtek volna a németek tankjai ellen, az amerikaiak denevérekkel akarták „lebombázni” Japánt, míg a németek az óceánok felforralásában gondolkodtak.

<

Kutya kontra tank

A szovjetek - látva a gyors német előrenyomulást 1941 nyarán-őszén - egy igen elkeseredett technikát eszeltek ki a kelet felé haladó birodalmi tankok megsemmisítésére. Kísérleti jelleggel néhány kutyát arra idomítottak be, hogy a táplálékukat a tankok alatt keressék. A 10-20 kilogrammnyi robbanóanyaggal felszerelt, kiéheztetett kutyákat a németek tankjai ellen küldték, remélve, hogy majd felrobbannak. Azonban több probléma is felmerült a bizarr "kutyafegyver" kivitelezésénél.

Először is az ebek megriadtak a tankok zúgó motorjaitól (ugyanis a kapkodó szovjetek főként álló tankoknál kísérletezgettek), a legtöbbjüknek pedig esze ágában sem volt a tankok elé hasalni. Feljegyeztek olyan esetet is, amikor a kutyára erősített pokolgép idő előtt felrobbant, de a krónikák szerint az is előfordult, hogy az éhes ebek a szovjet tankokat küldték a levegőbe. Néhány német tankot valóban sikerült likvidálniuk a „kamikázeebeknek”, azonban a szovjet propaganda azon állítása, amely szerint több mint háromszáz német tankot tettek ártalmatlanná a kutyák, távolról sem volt igaz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét bizarr fegyver a 2. világháborúból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra