Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Halálos párbajok sorozatával bizonyította képességeit Japán leghíresebb szamurája

2019. november 12. 18:44 Múlt-kor

Mijamoto Muszasi kétségtelenül Japán legismertebb és legszélesebb körben tisztelt kardforgató művésze, aki mára kulturális ikonná is vált. 30 éves korára mintegy 60 párbajban győzedelmeskedett, az utolsó – amelyet az országos hírnévnek örvendő Szaszaki Kódzsiró ellen vívott – tette azonban halhatatlanná nevét. Az általa alkotott, az életvezetéssel és filozófiával kapcsolatos szabályok, valamint önéletrajza a mai napig népszerű olvasmányok Japánban és külföldön egyaránt.

<

Hányatott gyermekkor

Muszasi életének részleteit sok helyen homályosítja el a szóbeszéd és a fantázia, korai időszakáról pedig kevés biztos információ van – édesanyja kiléte például már saját korában sem volt teljességgel tisztázott.

A fiút, aki első ellenfelével mindössze 13 éves korában végzett, születésekor Sinmen Bennoszukénak hívták. A Honsú szigetének nyugati részén, Harima prefektúrában található Mijamoto nevű faluban született, valószínűleg 1584-ben.

Élete során ismerték Sinmen Takezó, valamint buddhista szerzetesként Niten Dóraku néven is, ő maga a Sinmen Muszasi no Kami Fudzsivara no Gensin teljes nevet használta.

Édesapja, Sinmen Muniszai maga is elismert kardforgató volt, Muszasi vélhetően tőle tanult elsőként. Apjával való kapcsolata azonban meglehetősen viharos volt.

Édesapja korán elvált vér szerinti édesanyjától, emiatt egész életét végigkísérték az ő kilétével kapcsolatos bizonytalanság által keltett híresztelések és mendemondák, mostohaanyjával pedig igen rossz volt a viszonya.

Neveltetése közben, ahogy egyre többet tanult a kardforgatásról, Muszasi egyre gyakrabban kritizálta édesapja módszereit, az ebből eredő konfliktusokból kifolyólag gyakran kényszerült elhagyni otthonát, és nagybátyja, a sintó pap Dorinbó oltalmát keresni.

Egy alkalommal, egy különösen heves vita során Muniszai egy kardot és egy tőrt is fia felé hajított. Muszasi mindkét fegyver elől kitért, és végleg elmenekült otthonról. Innentől kezdve felnőttkoráig állandó jelleggel Dorinbó háztartásában élt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Halálos párbajok sorozatával bizonyította képességeit Japán leghíresebb szamurája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra