Múlt-kor.hu

Elhunyt Vlado Milunić, a prágai Táncoló Ház alkotója

Elhunyt Vlado Milunić, a prágai Táncoló Ház alkotója

2022. szeptember 20. 20:22 MTI

Nyolcvanegy évesen elhunyt Vlado Milunić horvát származású cseh építész, a prágai Táncoló Ház társtervezője – jelentette vasárnap a cseh média a családra hivatkozva anélkül, hogy kitért volna a halál okára vagy pontos időpontjára.

Az eleinte sok vitát kiváltó, de napjainkra elfogadottá, sőt Prága egyik jelképévé és fő idegenforgalmi látnivalójává vált, a Moldva folyó partján dekonstruktivista stílusban emelt irodaépületet Milunić együtt tervezte Frank Gehry világhírű kanadai–amerikai sztárépítésszel.

Az 1996-ban átadott extravagáns épület egy táncoló párt formáz, ezért a Ginger és Fred becenevet kapta a prágaiaktól.

A számos díjat elnyerő ház két összefonódó kerek toronyból áll, az egyik meglehetősen statikus, a másik oldala dinamikus. Milunić szerint a két rész olyan, mint egy párbeszéd két résztvevője, mint a feszültségben a plusz és a mínusz, vagy a jin és a jang, a férfi és a nő.

Vlado (Vladimir) Milunić Zágrábban született, és 16 éves volt, amikor szülei elhagyták Jugoszláviát a politikai tisztogatásoktól tartva.

A Prágai Műegyetemen tanult építészetet. Ő tervezte a Hvězda (Csillag) prágai lakónegyedet, több idős- és gyermekotthont, de részt vett a sanghaji úgynevezett Cseh Negyed építésében is.

A táncoló ház létrejöttében szerepet játszott Václav Havel néhai csehszlovák ellenzéki drámaíró, későbbi cseh elnök is.

Milunićékat a csehszlovák hatóságok az 1980-as években egy, a Havel-családtól 1948-ban kisajátított prágai ház egyik lakásában szállásolták el, és mivel Havelék továbbra is az épületben laktak, Milunić és Havel együtt vitatta meg, miként lehetne beépíteni a háború végi bombázás óta üresen álló szomszédos telket egy művészeti központtal.

Havelnek jelentős szerepe volt az erősen vitatott építészeti terv elfogadtatásában is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt Vlado Milunić, a prágai Táncoló Ház alkotója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra