Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Egymást taposva égtek össze emberek százai a történelem legsúlyosabb szórakozóhelyi tűzesetében

Egymást taposva égtek össze emberek százai a történelem legsúlyosabb szórakozóhelyi tűzesetében

2022. december 7. 14:26 Múlt-kor

Az amerikai szesztilalom 1933-as megszűnésével új erőre kapott az éjszakai élet az Egyesült Államok minden nagyvárosában. Nem volt ez másként a Massachusetts állambeli Bostonban sem: a város legfelkapottabb szórakozóhelye egy korábbi illegális kocsma, a Cocoanut Grove lett. A felhőtlen szórakozást 1942. november 28-án azonban egy tragikus esemény szakította meg, amely miatt a mai napig sokan emlékeznek a hely nevére.

Kétes hírű klub

A Piedmont Street 17. szám alatt a klubnak helyet adó épület 1916-ban épült, a Cocoanut Grove (Kókuszliget, a „kókusz” szó ma már „coconut” alakban írandó) pedig az 1940-es évekre egy több helyiséggel bíró, trópusi, egzotikus díszletekkel hangulatossá tett szórakozóhellyé nőtte ki magát.

A műpálmák és a bambusz, illetve rattan díszletek tömegével kidekorált klub már az alagsorban is terjeszkedett, ahol a konyhák, a hűtőkamra és a raktár közé ékeltek egy zenés termet.

A földszinten a zenekari emelvénnyel ellátott tánctermen kívül volt egy étkező és több bárhelyiség is, ezek egy részét a szomszédos épületekkel való egybeépítéssel hozták létre.

A Cocoanut Grove kapacitása hivatalosan 470 fő volt, azonban tulajdonosa nem a szabályok betartásáról volt ismert. Barnet „Barney” Welansky a híresztelések szerint utcai kemény fiúkat alkalmazott kiszolgálószemélyzetként, és a klub több kijáratát is bezárta, miután vendégek ezeken próbáltak távozni fizetés nélkül.

A klub legújabb helyisége, a pincében lévő Melody Lounge (Dallamszalon) éppen a napokban esett át a tűzoltóság tűzvédelmi vizsgálatán, amelyen megfelelőnek találták a szakértők – Welansky azonban az új helyiség szórakozóhelyként való működtetéséhez nem kérte ki a megfelelő hatósági engedélyt (kérdés, hogy feledékenységből vagy nemtörődömségből).

A helyiség engedély híján nem is fogadhatott volna vendégeket. Az ominózus estén Goody Goodelle énekes-zongorista szórakoztatta itt a közönséget egy forgószínpadon.

A tűz is ebben a teremben keletkezett, oka azonban máig ismeretlen. Egyes szemtanúk beszámolói szerint a Melody Lounge pálmafa-dekorációi közt láttak egy villanást, majd a terem egész díszítése lángra kapott.

Néhány ember szerint egy (illegálisan) ott dolgozó 16 éves fiú próbált egy gyufa lángja mellett visszacsavarni a helyére egy kilazult villanykörtét, ez azonban nem nyert bizonyosságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egymást taposva égtek össze emberek százai a történelem legsúlyosabb szórakozóhelyi tűzesetében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra