Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt éve: agrár-biotechnológiai botrány Nagy-Britanniában

2005. május 27. 11:36

Öt évvel ezelőtt zajlott Nagy-Britannia egyik legnagyobb agrárbotránya. Az állam véletlenül többezer hektárra való kanadai eredetű genetikailag módosított napraforgó vetőmagot osztott ki, majd a kormány a vetőmag kiásására, a napraforgók elpusztítására utasította a skót gazdákat.

<

Kompenzációt követelnek azok a skót gazdálkodók, akiktől a brit kormány a véletlenül elvetett genetikailag módosított vetőmag kiásását szorgalmazta. Skócia több ezer hektárnyi földterületét érinti a Kanadából érkezett és Nagy-Britannia-szerte 500 gazdálkodóhoz eljutott génmódosított napraforgómag.

A Gazdálkodók Országos Szövetsége felhívást adott ki, melyben figyelmeztett, hogy a brit mezőgazdasági miniszter Londonban a vetőmagot biztonságosnak állítja be, miközben a gazdákat arra kéri, hogy ássák ki és pusztítsák el a napraforgót.

A kormány arra bíztatta a gazdálkodókat, hogy pereljék be a vetőmag forgalmazó Advanta Seeds vállalatot, bár korábban a génmódosított vetőmag termesztésbe kerüléséről szóló információt egy hónapig elhallgatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt éve: agrár-biotechnológiai botrány Nagy-Britanniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra