Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egyiptomi aranybányász-települést találtak

2004. május 7. 03:02

Egyiptomi aranybányászok egykori lakóhelyét tárja fel egy belga régészcsapat a Vörös-tenger térségében. A kunyhók közelében ókori bányász-szerszámokat is találtak.

<

A Frank Vermeulen vezette régészcsapat egy három négyzetkilométeres területet kutatott át, és számos lakóépület nyomára bukkant. Az épületekben valaha az aranybánya munkásait szállásolták el - közölte az AFP hírügynökséggel az Egyiptomi Régészeti Tanács egyik vezetője, Sabri Abdulaziz. Az egykori bányászfalu 120 kilométerre van Marsa Alam városától, és 700 kilométerre délkeletre Kairótól.

`Az ókori Egyiptomban gyakori volt, hogy az aranybányák és öntödék közelében szállást építettek a munkásoknak` - mondta Abdulaziz. `A felfedezés azért jelentős, mert többet tudhatunk meg általa a Vörös-tenger térségének építkezési szokásairól` - tette hozzá a régész.

Vermeulen, a Ghenti Egyetem régésze a felfedezésről elmondta: `A kunyhókat a bányajáratok közelében találtuk meg, és az aranyat tartalmazó sziklák összezúzására szolgáló kőszerszámokat is találtunk.`

`Egy kemény kőből készült vékát is találtunk, melyben az aranytartalmú köveket morzsolták össze` - szólalt meg a felfedezéssel kapcsolatban Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Tanács vezetője is.

A fáraók időszakának legfontosabb aranybányája ugyanezen a környéken, a Hamamat-völgyben volt. Az egyiptomiak ebben az időben a Nuba és a Sinai-hegyből is bányásztak aranyat. Amellett, hogy életükben aranyékszereket viseltek, az egyiptomiak fáraóikat is arannyal felékesítve `küldték` haláluk után a túlvilágra. A szokás legismertebb és legszebb példája Tutankhamon fáraó halotti maszkja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyiptomi aranybányász-települést találtak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra