Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egymás után tárulnak fel Agnés Sorel titkai

2005. április 6. 10:09

Agnés Sorel, VII. Károly francia király szeretője higanymérgezésben halt meg - de vajon megmérgezték a szép hölgyet?

<

Agnés Sorel, aki bevezette az udvarnál a fedetlen keblek divatját, a Jeanne d,Arc vezette angolellenes felkelés nyomán megkoronázott, s az ország legnagyobb részét az angoloktól visszafoglaló, közel 40 évig uralkodó VII. Károly szeretője volt.  A hírek szerint a trónörökös, a későbbi XI. Lajos gyűlölte őt, s nyomban gyanúba is keveredett, amikor az ifjú hölgy váratlanul elhunyt

 

Tavaly megnyitották az akkor 555 éve halott "koronázatlan királynő" sírját a nyugat-franciaországi Loches-ban, hogy 18 különböző laboratóium részvételével megpróbálják kideríteni halála okát.  Mint Philippe Charlier paleopatológus a hétvégén bejelentette, annyit sikerült tisztázni, hogy Sorel 1422-1426 között született, szőke volt, és életében három gyereket hozott világra. Az korábban is ismert volt, hogy a hetedik hónapban állapotos volt, amikor 1449-ben elhunyt. Szakértők azért is valószínűsítik a gyilkosságot, mert férges megbetegedéssel küzdött, s akkoriban ennek kezelésére - valamint a szülési nehézségek enyhítésére is - alkalmaztak gyógyszerként higanyt. Ezért nem lett volna nehéz neki egy nagyobb adagot beadni, de tévedést nehéz elképzelni, mivel a pontos adagolást jól ismerték.

 

Rendőrségi szakemberek a megfelelő számítógépes programmal rekonstruálták Agnés Sorel arcát, s abban Jehan Fouquet Fiatal nő gyermekkel című, Antwerpenben lévő képére ismertek, amely egy nőt ábrázol meztelen kebellel, koronával és egy meztelen fiúval.  A királyi szerető földi maradványait szombaton helyzeték végső nyugalomra Loches templomában, s a ceremónián megjelent az Orléans, valamint a Bourbon-Parma hercege is, akik mindketten Agnés Sorel leszármazottai.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egymás után tárulnak fel Agnés Sorel titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra