Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a legépebb etruszk várost

2004. április 23. 10:00

<

Hol lehet Chamars?

Centauro és szakértőkből álló csapata mindenesetre gondosan dokumentál minden, a frissen felszínre került város környezetében talált leletet. Érzése szerint az a település, amit eddig megtaláltak, mindössze egy sok közül, tehát Chamars városállam falain belül még több városra is bukkanhatnak. A régészcsapat annyit már bizonyosan tud, hogy a falak egy kb. 12 négyzetkilométeres területet ölelnek körül. A falakon belül számos sír, jókora épület-alap, és egy bonyolult, csatornákból és mesterséges víztározókból álló vízvezeték-rendszer is van. Az egyik szakaszon a növényzetből kiemelkedő, 3 méter széles fal 500 méter hosszan fut.

"Úgy tűnik, a falak igen jó állapotban maradtak fenn. Arra is van remény, hogy lakóépületeket találjunk, pedig ez elég ritka olyan helyeken, amelyeket később is emberek népesítettek be" - mondta Larissa Bonfante, a New York University ókortörténésze, az etruszk civilizáció szakértője a Discovery Newsnak. Bonfante professzor hozzátette, hogy a most feltárt település értékes információt adhat az ókor egyik homályos történelmű periódusáról.

"Még ha nem is sikerül megtalálni Chamarsot, a felfedezés akkor is jelentős. Nyilván a Bisenzo folyó közelsége, és a gazdag Pó-völgy felé vezető út miatt telepedtek le itt az emberek. A leletekből sokat megtudhatunk a települési formákról és az erődítmények jellegéről" - mondta Bonfante.

Ha Centauro feltevése helyesnek bizonyul, akár még Lars Porsena sírja is napvilágra kerülhet. A feltárt falaktól keletre eső faluvidéket ma Chiusonak hívják. Centauro szerint itt állt Clusium, ahol Chamarsot Silla római tábornok i. e. 89-ben megtámadta. Az idősebb Plinius szerint Porsenát "sub urbe Clusio" (Clusium város alatt) temették el, sírjáról láncok és csengők függtek, "melyek zengtek, mikor a szél fújt".

A helyi hatóságok azonban mindeddig nem engedélyezték az ásatásokat, a terület jó része különben is magánemberek tulajdonában van. "A mi feladatunk mindenekelőtt a megőrzés" - mondta Angelo Bottini, Toszkána régészeti főfelügyelője a Discovery Newsnak. "A magánvéleményem az, hogy Centauro téved. A régészet azonban nem egzakt tudomány, így nyitva állunk minden elméletre" - tette hozzá Bottini.

A szakértők közül is sokan vélik úgy, hogy a Centauro felfedezte romok nem lehetnek Chamars maradványai - szerintük az ősi etruszk város a Firenzétől délnyugatra eső Chiusi területén van. Centauro azonban kitart az igaza mellett: "Chamarsot és Clusiumot gyakran összekeverték már a mai Chiusival, pusztán a hasonó nevük miatt. Ezért nem találta meg eddig senki a várost."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a legépebb etruszk várost

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra