Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Végre kiderül, hogy halt meg Tutanhamon

2005. február 25. 12:11

Az Egyiptomi Kulturális Örökségvédelmi Tanács a 2005 januári CT-vizsgálat eredményeit március elején publikálja.

<

A kutatók reményei szerint március elejére végeznek az utolsó tesztvizsgálatok elemzésével és kiderülhet, hogy az ifjú Tutanhamon valóban gyilkosság áldozata volt-e. A Múlt-koron már többször idézett Zahi Hawass, az Egyiptomi Kulturális Örökségvédelmi Tanács vezetője úgy nyilatkozott a Reuters-nek, hogy a múmián végzett röntgenvizsgálat tisztázza a koponyában talált csontszilánk szerepét is egy esetleges fáraó elleni gyilkosságban.

 

 

"A koponyán lévő lyuk, amiről olyan sokat beszélnek, nos ez az, amiről mindent pontosan el kell mondanunk a nagyközönségnek és az egyiptológiának. És ehhez meglehetősen sok időre van szükség" - mondta el Hawass. "A vizsgálatokat március elején fejezzük be és az eredményeket is ekkor tesszük közzé."

 

Az Egyiptomban komoly szakmai és pénzügyi vitákat kiváltó CT-vizsgálatokat januárban végezték el. A vita nagyrészt a vizsgálati csoport személyi összetételéről és finanszírozásáról szólt, de komoly összetűzésekre került sor az egyiptomi sajtóban annak kapcsán is, hogy Hawass kivel kötött exkluzív szerződést a tévés sugárzásra. A legtöbben a National Geographicot sejtették a háttérben, ám Hawass cáfolata a feltételezéseket, egyúttal bejelentette, hogy az egyiptomi állami televízióval kötött megállapodást.

 

A speciális szkennerben elkészített fotók ezután alapos elemzésre kerültek. "Sok minden történt Tutanhamon életében és az azóta eltelt évezredek során a múmiájával. Most végre minden kérdést meg fogunk válaszolni" - mondta el Hawass. Az egyiptomi patológusokból és antropológusokból álló csoporthoz olasz és svájci szakértők csatlakoznak, hogy megfejtsék az elátkozott múmia halálának okát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Végre kiderül, hogy halt meg Tutanhamon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra