Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fény derült az apokrif Don Quijote szerzőjének kilétére

2005. február 18. 13:02

Jesus Maria Sanz, a város egyetemének rektora hozta nyilvánosságra azt, amire az író hívei már négy évszázada vártak: az úgynevezett `apokrif` Don Quijote igazi szerzőjének nevét.

<

Don Quijote Gustave Dore
metszetén

A művet 1614-ben publikálták Avellaneda néven. Eddig úgy vélték, hogy e név mögött egy toledói orvos, bizonyos Francisco Lopez de Ubeda rejtőzött, de kétségek már akkor is felmerültek. Két egyetemi professzor, Javier Blasco és Anastasio Rojo kutatásainak eredményeképpen a rektor felfedhette: kétségtelen bizonyíték van arra, hogy a plagizátor Blatasar Navarrete valladolidi dominikánus szerzetes, IV. Fülöp király gyóntatója volt. Navarrete és a könyv kiadójának aláírását őrző közjegyzői irat ezt igazolja - írja az El País című spanyol napilap.

 

A sokat vitatott irodalmi tolvajtalány, úgy tűnik, ezzel végre megoldódott, bár az összejövetel egyik résztvevője saját jelölttel rukkolt elő. Szerinte nem a dominikánus volt az utánzat írója, hanem egy bosszúálló aragóniai katona, bizonyos Jeronimo de Pasamonte, aki így próbált elégtételt venni Cervantesen, aki regényében rossz képet festett róla. Tette pedig ezt azért, mert a katona olyan hőstettet tulajdonított magának, amelyet a valóságban Cervantes hajtott végre. A felszólaló felhívta a figyelmet arra, hogy Cervantes tudta, ki bujkál az Avellaneda név alatt és a könyv második részében reagált is rá.

 

Tézisével azonban a kutató nem aratott nagy sikert. A katona elleni élcek között szerepelt, hogy az apokrif Don Quijotét, amelyből kiderül, hogy szerzője nagy műveltséggel rendelkezett, ismerte a bibliai és a klasszikus forrásokat és korának irodalmát, nem írhatta faragatlan katona. Ezenkívül Navarrete közismert ellensége volt Cervantesnek, mert az író őt is kedvezőtlen színben, gátlástalan törtetőként írta le művében.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fény derült az apokrif Don Quijote szerzőjének kilétére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra