Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nelson nem fedte kendővel vak szemét

2005. január 29. 11:48

Brit történészek új bizonyítékokra leltek, amelyek szerint Lord Nelson, a népszerű ábrázolásain letakart szemmel látható brit admirális soha nem fedte kendővel vakságát.

<

Az admirális népszerű ábrázolásain letakart szemmel látható, ám Colin White szerint Nelson sohasem fedte le jobb szemét. Colin White, a brit Tengerészeti Múzeum (National Maritime Museum) vezetője szerint "Nem volt rá szüksége, mert sem az arca, sem a szeme nem volt eltorzulva. A közvélekedéssel ellentétben Nelson sohasem viselt fekete szemkötőt".

Igaz viszont, hogy Nelson a korzikai Calvi 1793-as elfoglalása során elveszette látását, s hamarosan nehézségei támadtak a haditengerészettel, mert fogyatékosságáért nem utaltak segélyt. Megtalálták Nelsonnak egyik barátjához, Hope biztoshoz írt 1797-es levelét, melyben azon kesereg, hogy a Tengerészeti Tanács (Navy Board) nem hiszi el neki, hogy jobb szemére megvakult.

Colin White szerint "Nelson támogatókat keresett, hogy bebizonyíthassa fél szemének vakságát. A levél szerint ránézésre egyáltalán nem volt megmondható, hogy melyik szemével nem lát." A történész bizonyítékként idézte a Tengerészeti Tanács rendeletére készült 1797-es orvosi jelentést, mely szerint Nelson tényleg megvakult a jobb szemére.

Az új kutatási eredmények szerint a félszemű tengerész szemkötős mítosza a 19. század közepén keletkezett, és azt igazán népszerűvé a hollywoodi filmek tették. A fekete szemkötős ábrázolással "a festők sokkal érzékletesebb képet kívántak alkotni a fogyatékosságról". A mítosz csakhamar a moziba is elért, ahol például Laurence Olivier az 1941-ben készült "That Hamilton Woman" című filmben is szemkötővel alakítja az admirális szerepét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nelson nem fedte kendővel vak szemét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra