Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megkerült az elrabolt iraki műkincsek fele

2004. április 2. 10:00

A héten ismét gyarapodott a megkerült iraki műkincsek száma: az elrabolt tárgyak mintegy fele már újra biztonságban van. Legutóbb a jordán és a szír kormány jelentette be: kész visszaszolgáltatni a területén felbukkant, a háború sújtotta ország múzeumaiból származó műkincseket.

<

Az ammani kormány bejelentette: kész visszaszolgáltatni azokat a műkincseket, melyeket a háború okozta zűrzavarban csempésztek Irakból Jordániába. A jordán hatóságok mintegy 700 ilyen tárgyról tudnak - kzölte a héten az ország hírügynöksége, a Petra.

Jordánia műemlékügyi hivatalának igazgatója, Fawaz Khreisha szerint a határőrség és a vámosok által elkobzott tárgyak biztosan múzeumokból származnak, hiszen látszik rajtuk a konzerválás és a szakirodalom is számon tartja őket. A jordán műemlékügyi hivatal az összes tárgyat gondosan lefotózta, a felvételeket pedig egy CD-n elküldte az iraki hatóságoknak. Mint ismeretes, Irak felbecsülhetetlen kincseket őrző nemzeti múzeumát tavaly, Szaddam Huszein hatalmának megdöntése után azonnal kirabolták, és több ezer egyedi műtárgynak veszett nyoma.

A New York Times szintén eheti cikke szerint egyébként tíz hónappal az iraki nemzeti múzeum kifosztása után az elrabolt műkincsek fele már megkerült. A múzeumhoz hasonlóan azonban a tárgyak többsége maga is restaurálásra szorul. Irak vezető tudósainak viszont még ambciózusabb tervük van: igazi, vonzó atmoszférájú nemzetközi tudományos központtá akarják fejleszteni a ma még romokban heverő intézményt.

Az emberiség kulturális örökségének egyedi emlékeit őrző múzeum a Szaddam-rezsimet is megsínylette, hiszen az elmúlt 24 évben a különleges gyűjtemény gyakran zárva volt. A felújítás miatt viszont várhatóan nem is nyit ki még legalább két évig.

Donny George, az intézmény igazgatója az amerikai újságnak elmondta: a múzeum 500-600 000 műtárgyából mintegy 14 000-et vittek el a rablók, ezekből viszont már 4000 vissza is került Irakba. Az Egyesült Államok vámhatósága megfeszített munkával további ezret talált meg. A Jordániában lefoglalt 700 műkincs melett pedig ott van még a Szíriában lévő mennyiség, melynek fotóit három CD-n juttatták el Damaszkuszból az iraki illetékesekhez.

Közben a szintén hatalmas kulturális örökségel rendelkező Egyiptomban 5000 egyiptomi fontos (kb. 800 amerikai dollár) óvadék ellenében szabadon bocsátottak egy francia régészt - közölte az AFP hírügynökség. Stephane Rousseau poggyászában hatrátlépéskor ugyanis jópár agyagfigurát és 158 érmét találtak. A francia követség kezességet vállalt azért, hogy a tudós nem hagyja el az országot.

Rousseau és ügyvédje képtelenségnek tartja a vádat, hiszen állításuk szerint a régésznél lévő tárgyak csupán mai utánzatok, és semmi közük sincs ahhoz az ásatáshoz, melyet a francia vezetett. Ha mégis bebizonyosodik Rousseau bűnössége, 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetés elé néz Egyiptomban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megkerült az elrabolt iraki műkincsek fele

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra