Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szépség és divat az ókori Pompejiben

2004. március 16. 12:30

Az ókori Róma idejéből fennmaradt ékszerek, szandálok, frizurák állnak a `Szépség és divat Pompejiben` címmel a város régészeti múzeumában pénteken megnyílt kiállítás középpontjában.

<

Pompeji falfestmény
A Krisztus után 79-ben a Vezúv kitörése nyomán vulkáni hamuval betemetett városban rendezett bemutató május 30-ig egyedülálló betekintést nyújt az ókori Róma asszonyainak életébe. Láthatók a kiállításon ékszerek, amelyek csaknem kétezer éven át rejtőztek a vulkáni hamu alatt. A Vezúv kitörésekor a város romjai alatt eltemetett gazdag római nők aranyból, bronzból és vasból készült ékszerei elképzelhetővé teszik a római "jobb társaság" ragyogását és eleganciáját.

A pompeji nők gyöngyből és drágakőből készült kerék vagy félhold alakú függőket viseltek, és kígyó alakú arany karkötőket, amelyekbe gyakran szerelmi vallomásokat vésettek. A kollekcióhoz éppen úgy hozzá tartoznak a korabeli divatra jellemző kis kosár alakú fülbevalók, mint a fésűk, parfümös üvegcsék és krémes tégelyek.

A kiállításon képet alkothat magának a látogató a Vezúv kitörése idején divatos ruházkodásról is. Fotókon mutatnak be például fatalpú szandálokat, amelyeket nemrégen találtak a közelben végzett ásatások során. A kiállítás fénypontjai között van egy Lívia nevű gazdag római hölgy tulajdonához tartozó két márvány szobor a Titkok villájából, valamint egy Hérát ábrázoló szobor a pompeji Papyrus villából.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szépség és divat az ókori Pompejiben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra