Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Helyreállították Giotto freskóit

2002. március 21. 01:36

Teljes pompájukban ragyognak immár Giotto freskói a padovai Scrovegni-kápolnában.

<

Teljes pompájukban ragyognak immár Giotto freskói a padovai Scrovegni-kápolnában. A képeiről elhíresült egyházi épületet nemrég nyitotta meg a nagyközönség előtt az olasz kulturális miniszter.




A helyreállítás 1,9 millió euróba került, s nyolc hónapig tartott. Igaz, az előmunkálatok, a freskók tanulmányozása jóval hosszabb időt, kereken húsz évet vett igénybe. Művészettörténészek szerint a restauráció nélkül a képek tíz éven belül - a levegőszennyezés miatt - menthetetlenül elpusztultak volna. A többségi közös álláspont ellenére a munkálatok korántsem voltak mentesek a vitáktól. Több művészeti csoport - például az ArtWatch International is - úgy vélte, felesleges és szükségtelen pénzkidobásról van szó.

Giotto háromszáz éve, 1303 és 1305 közt festette képeit a kápolna falaira. A megrendelő Enrico Scrovegni bankár volt, az ő nevét viseli a kápolna. Összesen száz bibliai tárgyú kép készült el, 900 négyzetméternyi falfelületen. Művészettörténészek a mester "három dimenziós" festményeiként említik az alkotásokat. A képek többsége Jézus életét jeleníti meg, ám akadnak az elképzelt poklot ábrázoló jelenetek is.
(Reuters)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Helyreállították Giotto freskóit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra