Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kalózhajót találtak Walesben

2004. február 5. 09:00

A 2002-ben az Usk folyón, Newportnál talált roncs valószínűleg a `Királycsinálóként` is ismert Warwick earljének, az egyik leghatalmasabb 15. századi angol nemesúrnak a tulajdonában állt - állítják a BBC-nek helyi kutatók

<

Nigel Nayling régész
és a kalózhajó
Warwickot `Királycsinálónak` is nevezték, mivel két uralkodót is letaszított a trónról a Rózsák háborújában. Ha pénzszűkében volt, s nem volt miből fedeznie politikai ambícióit, az earl gyakran adta fejét kalózkodásra.

Az angol és walesi kutatók szerint a Newportnál talált hajó is Warwick kalózflottájához tartozott. Bob Trett walesi történész ugyanis írásos bizonyítékot talált arra, hogy Warwick egy alkalommal utasítást adott egyik Newportban lévő hajójának kijavítására. Az eddig is ismert volt, hogy a nemesnek kiterjedt földbirtokai voltak Newport környékén - most az is valószínűnek látszik, hogy a város kikötője Warwick kalózflottájának egyik bázisa volt.

Richard Neville,
alias Earl of Warwick
Nigel Nayling, a Lampeter városbeli University of Wales régésze elmondta: "A hajót valószínűleg javítás céljából vitték Newportba, ám a Rózsák háborújának zavaros viszonyai közepette egyszer csak sorsára hagyták."

A deszkák évgyűrűin végzett vizsgálatok alapján a hajó 1465-ben épülhetett, és igen jó állapotban vészelte át az évszázadokat: ebből a típusból alig akad Angliában hasonlóan teljes példány. A valaha 25 méteres hajó roncsát feltalálási helyéről Newport belvárosába szállították, állagmegóvás után valószínűleg teljes egészében rekonstruálják majd.

Newport városa, a walesi nemzetgyűlés és a kulturális örökséget gondozó, Cadw nevű walesi szervezet összesen 3,5 millió fontot adott össze hajó helyreállítására. Restaurálás után a hajót egy külön erre a célra épített múzeumban állítják majd ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalózhajót találtak Walesben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra