Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A spanyolok visszaadnák az orosz hadizsákmányt

2004. február 3. 09:00

Egy kereszt visszaadásáról folynak a tárgyalások Spanyolország és Oroszország között. Ha a felek megegyeznek, a templomdísz visszakerülése a II. világháború kísértetein való felülemelkedés szimbóluma lehet

<

A Szent Zsófia székesegyház
A szóban forgó kereszt az egyik legrégibb orosz pravoszláv templom, a XI. században épített novgorodi Szent Zsófia katedrális központi kupoláját díszítette. 1942-ben esett le onnan, amikor a szovjet tüzérség bombázta a közelében lévő ellenséges állásokat, azaz a spanyol önkéntesekből álló Kék Hadosztályt. A szovjetek támadása után a spanyolok a keresztet felszedték és hazaküldték Burgosba. A két és fél méteres, aranyozott rézkeresztet, amelynek tetején galamb áll, 1943-tól a hadmérnöki akadémia kápolnájában helyezték el, és a spanyolok most vissza akarják adni - idézi fel a történelmi eseményeket a madridi El País című lap.

Ennek a régi történetnek a főszereplője, José Luis Aramburu Topete tábornok, a spanyol csendőrség volt vezetője, ma is él. Ő volt a parancsnoka a Kék Hadosztály egyik utász zászlóaljának. "Emlékszem - mondta el az El Paísnak -, hogy 1942. június 4-én tiszti gyűlés volt a katedrálishoz melletti házban. Az orosz tüzérség lőni kezdett bennünket. Három óra hosszat tartott a támadás, eltalálták a kupolát is, és a keresztek is leestek. Amikor mindennek vége lett, a főkeresztet, mint az esemény szimbólumát, hazaküldtük Spanyolországba."

Aramburu tábornok - aki májusban Novgorodba kíván látogatni feleségével - nem tiltakozik a kereszt visszaadása ellen. A gesztus "történelmi értelmezése" azonban nyugtalanítja. "Nem tűnik rossz lépésnek, hogy visszaadjuk - mondta - de nem szeretnénk, ha azzal sértenének meg bennünket, hogy a kereszt elvitelét zsákmányolásnak tekintik."

A spanyol királyi házban tavaly felmerült, hogy Fülöp trónörökös oroszországi látogatása jó alkalom lenne a kereszt visszaszármaztatására. Amikor azonban kiderültek a méretei, elálltak a tervtől - mondta Jesus Guerrero Chacón tábornok, a hadmérnöki akadémia igazgatója, aki mindenképpen szeretne a keresztről egy másolatot készíttetni. Ezt az oroszok sem ellenzik.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A spanyolok visszaadnák az orosz hadizsákmányt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra