Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A túszdráma helyszíne: Észak-Oszétia történelme

2004. szeptember 15. 09:32

Keveset hallottunk eddig arról az országról, melyben pár napja minden idők talán legkegyetlenebb terrokcselekménye zajlott.

<

Kereszténység és iszlám keveredése

Oszétia mai címere
A mai Észak-Oszétia területe több ezer éve lakott vidék: korai felvirágzását elősegítette, hogy földje igen termékeny, s hogy itt haladt el egy fontos kaukázusi kereskedelmi út is. Jelenlegi lakosainak ősei az alánok voltak: a háborúkból élő, indo-iráni nyelvet beszélő nomád nép az i. sz. 7. században érkezett meg a területre.


Az alán állam a 9. században alakult meg, lakói a bizánc hittérítők hatására felvették a kereszténységet. Az ország nyugati területén létrehozott érsekség a konstantinápolyi patriarkátus alá tartozott. Az országban megindult a templomok építése, s az alán állam hamarosan a kaukázusi térség egyik legerősebb állama lett. Legnagyobb bevételét a Kínába tartó kereskedelmi útvonal, a Selyemút jövedelméből nyerte.


A középkorban Alániát többször feldúlták a külső hódítók, a legsúlyosabb csapást a mongol invázió jelentette a 13. században, mely megtizedelte az ekkor már oszétnak nevezett lakosságot. A muszlim vallást a kabarok hozták a területre a 17. században. A mongol uralom alatt álló és az Oszmán Birodalom részét képező Krím Kaganátus folyamatos támadásai miatt Alánia-Oszétia a 18. században szövetséget kötött az Orosz Birodalommal.


Az oszét területek közül - a kaukázusi orosz terjeszkedés egyik első állomásaként - Észak-Oszétia került először orosz uralom alá 1774-ben. Észak-Oszétia fővárosa, Vlagyikavkaz volt az első orosz katonai helyőrség a térségben. Oszétia 1801 és 1806 között került teljes egészében orosz uralom alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A túszdráma helyszíne: Észak-Oszétia történelme

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra