Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ősi várost találtak a perui dzsungelben

2004. augusztus 20. 12:59

Az inka hódítás előtti, ősi falakkal övezett városkomplexumot találtak az Amazonas-menti dzsungelek mélyén, Peruban. A város 1300 évvel ezelőtt élhette fénykorát, és 10 000 ember élhetett benne.

<

Tökéletes épségű múmiák

Amerikai és perui felfedezők már egy hónapja járták Peru északi esőerdőinek dzsungelét egy elveszett nagyváros nyomai után kutatva, mikor rábukkantak a pompás romokra. A város az első feltételezések szerint fénykorában 10 000 ember otthona lehetett.


A kőből épült város a tengerszint felett 2800 méterrel fekszik, 100 négyzetkilométeren terül el, és öt nagy várépületből áll. Sean Savoy, az expedíció vezetője a Reutersnek elmondta: a várost körbevevő falakon faragványok és figurális ábrázolások is láthatók.


"Hatalmas várost találtunk... mely telis-teli van faragott kövekkel és 10 méter magas falakkal" - nyilatkozta Savoy, aki csapatával szinte áthatolhatatlan bozóton jutott keresztül, míg augusztus 15-én rábukkant a szenzációs épület-együttesre.

A várost összenőtt faóriások, tavak és vízesések övezik. A felfedezők jó állapotban fennmaradt sírokat találtak, bennük pedig múmiákat, melyeknek még a foga is megmaradt. A holttestek - Savoy szavai szerint - "szinte tökéletesen megmaradtak".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi várost találtak a perui dzsungelben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra