Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem is olyan Hosszú Menetelés

2003. november 6. 16:18

<

Az elveszett leány legendája

Az útvonal hosszára vonatkozó becslésük azon alapszik, hogy mérték saját haladásuk idejét, továbbá tanulmányozták a térképeket és az útvonal mentén található távolságjelzőket. Kao Csi-jin (Gao Zhijin), a jünani tartományi kormányzati külügyi osztályának vezetője azonban megalapozatlannak nevezte becslést és kijelentette: személyesen szeretné megvitatni velük a kérdést. `Meg lehet-e változtatni mindenki számára közismert történelmi tényeket?` tette fel a kérdést a kínai szóvivő.

Az utazás másik érdekessége: a két angol találkozott egy asszonnyal, akiről azt gondolják, hogy akár Mao Ce-tung elveszettnek hitt lánya is lehet. A 68 éves Hsziung Hua-csi (Xiong Huazhi) körülbelül ugyanabban az időben és ugyanazon a helyen született, ahol Mao akkori felesége egy lánynak adott életet. Amikor a Vörös Hadseregnek Szecsuan (Sichuan) tartományból menekülnie kellett az üldözők elől, az újszülöttet egy helyi családnál hagyták. Hsziung asszony családtagjai és szomszédai azt mondták a két angolnak, hogy ő az elveszett lány, de ezt nem támasztotta alá genetikai vagy egyéb komoly bizonyíték.



McEwan elmondta azt is, hogy viszonylag nagy mozgásszabadságot élveztek vállalkozásuk során, olyannyira, hogy ezt szinte meglepőnek tartották. Sok olyan területen haladtak át, amely 1949 óta zárt körzetnek számított a külföldiek számára. Igaz, gyanakodó helyi hatóságok így is négyszer feltartóztatták őket, egyszer az is előfordult, hogy egész éjszaka fogva tartották, majd másnap reggel autóbuszra tették és elküldték a briteket a körzetből. Az út során előfordult velük hogy megbetegedtek, kutya támadt rájuk, és meg kellett küzdeniük a nehéz időjárással és tereppel is.

A lakosság azonban üdvözölte és lelkesen fogadta vállalkozásukat, gyakran segített nekik az útvonal felkutatásában, megmutatta az ösvényeket, amelyeken a kommunista gerillák haladtak csaknem hetven éve. Jocelyn elmondta az AP-nek, hogy élményeikről fotókiállítást terveznek, és dokumentumokat is bemutatnak majd. Ezeket utazásukon gyűjtötték, többek között azzal a céllal, hogy a fiatalabb nemzedékeket emlékeztessék a kínai történelem e fontos epizódjára. "Mindenképpen a kitartás és a bátorság rendkívüli teljesítménye volt a Hosszú Menetelés. Az a tény, hogy az eredetileg gondoltnál rövidebb volt az útvonal, semmit sem von le értékéből!" hangsúlyozta Jocelyn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem is olyan Hosszú Menetelés

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra