Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Egy magyarnak köszönhetjük az olasz eszpresszót

Egy magyarnak köszönhetjük az olasz eszpresszót

2024. augusztus 26. 17:05

Az igazi olasz presszókávénál nincs finomabb! – állítják a kávé szerelmesei. Pedig az igazi olasz eszpresszót magyar embernek, a temesvári születésű Illy Ferencnek köszönhetjük. Ő találta fel a pörkölt kávészemek aromáját frissen tartó vákuumcsomagolást és a gőzöléses elven működő kávégépet is. A Kultúra.hu cikk.

<

1933-ban megalapította a mai napig létező vállalkozást, az Illycafèt, 1935-ben pedig új találmánnyal jelentkezett: megalkotta a világ első automata, forró gőzzel működő eszpresszógépét, amelyet Illettának nevezett el.

Ez nagy nyomáson, forráspont alatti hőmérsékleten készítette el a kávét, aminek tökéletes, a szájban sokáig megmaradó, vastag habú, ízgazdag ital lett az eredménye.

Rájött arra, hogy ha a frissen pörkölt szemeket légmentesen csomagolja, és nem oxigénnel, hanem nitrogénnel tartja nagy nyomás alatt, a kávészemek megőrzik az aromájukat.

Gyermekeit is hamar megfertőzte a kávé iránti szenvedélyes szenvedély.

Ernesto fia vegyészmérnöki végzettséggel, tudományos módszerrel vizsgálta a kávéfőzés folyamatát.

 Triesztben megalapította az Università del Caffèt, amelynek ma Budapesten is működik baristaképző kurzusa.

Jelenleg Andrea Illy, Ferenc unokája vezeti a vállalatot, amely továbbra is kizárólag kiváló minőségű arabica kávét forgalmaz.

Az első, az Illycafè számára tervezett, kis méretű csészéhez is ragaszkodnak.

Budai Kriszta teljes írása a Kultúra.hu oldalán olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy magyarnak köszönhetjük az olasz eszpresszót

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra