Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A tévésorozat győztese: egy 15. századi iskola

2004. augusztus 13. 14:40

A BBC szavazói egy tévéműsorban úgy döntöttek: a restaurálásra rendelkezésre álló 3 millió fontot egy 15. századi birminghami gimnázium nyerje.

<

A BBC kettes csatornáján futó, restaurálásról szóló sorozat végén a nézők arról dönthettek, hogy a döntőbe jutott nyolc épület közül melyik nyerje meg a pénzt a felújításra. A legtöbb szavazatot az Old Grammar School és a közelében, King's Nortonban található Saracen's Head nyerte. Az utóbbi különösen elhanyagolt állapotban van, és az Angol Örökségvédelmi Hivatal (English Heritage) veszélyeztetett épületeinek listáján is szerepel. Az iskola 1434 és 1461 között épült, és a felújítás után is oktatási funkciót fog betölteni, míg a Saracen's Head épülete közösségi ház lesz.

 

Old Grammar School, Birmingham
A háromnegyedmillió telefonhívást kapott show végeredményét tegnapelőtt a Hapton Court Palace-ból közvetített élő műsorban jelentették be. A második és harmadik helyezett épületek a Newbridge-ben található Workingmen's Institute és Memorial Hall voltak (1908-1924), illetve az 1776-ban épült, Észak Yorkshire-ben lévő Gayle Mill.


A 20000 épület és ásatási helyszín között szerepelt még a knockando-i gyapjúmalom (Skócia, 1784), egy érseki palota (Charing, 12. század), a Sherborne-ház (Dorset, 1720) a Playhouse Arts Centre (Észak-Írország, Derry, 1847) és a Bawdsey Radar Station (Felixstowe, 1939). A tavalyi év győztese, a manchesteri Victoria-fürdő felújítása jövő októberben fejeződik  be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A tévésorozat győztese: egy 15. századi iskola

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra