Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Érmekiállítás helyezi új fénybe Az ember tragédiáját Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából

Érmekiállítás helyezi új fénybe Az ember tragédiáját Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából

2023. október 5. 11:29 MTI

Megnyílt szerdán a Madách 200. Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat Az ember tragédiája ihlette, Szabó Tamás ötvös és Szabó Imrefia Béla szobrászművész által készített éremsorozatot mutatja be.

<

Finom jelzés

A Nemzeti Múzeum MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében L. Simon László főigazgatót idézik, aki kiemelte: a Madách-kiállítás egy finom jelzés, amivel a múzeum azt fejezi ki, hogy milyen fontos számára Madách Imre.

A kiállítást Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nyitotta meg, az érmeket Igari Antal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke mutatta be – áll a közleményben.

Igari Antal kiemelte, az éremsorozatot nem megrendelésre, hanem a Madách-év ihletésére készítette el Szabó Imrefia Béla.

A Magyar Nemzeti Múzeum Madách 200. Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítása Madách Imre legjelentősebb művének kortárs művészeti reflexiójára épül.

Jelenetek fémből

A kiállításon bemutatott érmeken Az ember tragédiája egy-egy színének jelenetei, a másik oldalon pedig Madách Imre portréja szerepel.

Az érméken látható ábrázolások alapját Szabó Imrefia Béla szobrászművész alkotásai jelentik, aki a rajzait előbb gipszszobornak alkotta meg, majd Szabó Tamás ötvösművész ezekből érmeket készített.

A december 31-ig látható kamaratárlaton Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjének részletei is megtekinthetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Érmekiállítás helyezi új fénybe Az ember tragédiáját Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra