Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kalapács alá kerül Mozart levele, amelyben hatalmaskodó anyósával kapcsolatban kér tanácsot

Kalapács alá kerül Mozart levele, amelyben hatalmaskodó anyósával kapcsolatban kér tanácsot

2023. június 16. 15:13 MTI

Árverésre kerül júliusban Londonban a Christie’s aukciósháznál egy levél, amely arról tanúskodik, hogy Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző „teljes pánikba” esett a szerelmi élete kapcsán. A dokumentum akár félmillió fontért is elkelhet az aukciósház becslése szerint.

<

Az 1782 nyarán írt kétoldalas levélben a zeneszerző közeli barátjától kért tanácsot a jövendőbeli anyósával kapcsolatos félreértés rendezésére.

„A leendő anyós a rendőrséghez akart fordulni, hogy visszaszerezze a menyasszonyt, ami rettenetes következményekkel járt volna Mozart hírnevére” – közölte Thomas Venning, a Christie’s könyv- és kéziratrészlegének vezetője.

Mozart élete során számos levelet írt, de Venning szerint ritkán lehet találkozni velük aukciókon, és ritkán lehet betekinteni ilyen mélyen a jellemébe és az érzelmeibe életének ilyen fontos pillanatában.

Mozart 26 éves korában írta a levelet, röviddel azután, hogy Bécsbe érkezett. Míg az első nagyobb operájával a karrierje szárnyalni kezdett, szerelmi élete „egyre bonyolultabbá vált”, és égett a vágytól, hogy előbbre hozza Constanzéval kitűzött esküvőjét.

„(A zeneszerző) nagyon szigorú katolikus családból származott. Ezért az a tény, hogy már együtt lakott Constanzéval, hogy lefeküdtek egymással, arról tanúskodik, hogy mit sem törődött az óvatossággal” – mondta Venning.

Ez a felszabadult viselkedés a magán- és a szakmai életében Venning szerint üdítő volt.

„Ez arról tanúskodik, hogy Mozart egyfajta forradalmi alak volt. Olyan valaki, aki nem engedelmeskedik a szabályoknak” – mondta.

Röviddel a levél megírása után Mozart és Constanze összeházasodott, és együtt éltek a zeneszerző 1791-ben, 35 éves korában bekövetkezett haláláig.

A kézirat a Christie’s júliusi árverésén kerül kalapács alá, és az árverési ház arra számít, hogy ez lehet az eddig legdrágábban eladott Mozart-levél, leütési árát 300 és 500 ezer font közé becsülik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalapács alá kerül Mozart levele, amelyben hatalmaskodó anyósával kapcsolatban kér tanácsot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra