Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Budapesten tárgyalnak a szorosabb együttműködésről Európa régészei

Budapesten tárgyalnak a szorosabb együttműködésről Európa régészei

2022. szeptember 2. 15:30 MTI

Megkezdődött szerdán Budapesten az Európai Régészek Szövetségének (European Association of Archaeologists – EAA) 28. éves találkozója.Magyarország hatalmas történeti és régészeti hagyatékkal bír, ezért nem véletlen, hogy ezúttal Budapesten tartják ezt a konferenciát – hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Várkert Bazárban tartott megnyitó ünnepséget követően a közmédiának.

<

A miniszter felidézte, hogy már a Nemzetközi Antropológiai és Ősrégészeti Szövetség 146 évvel ezelőtt, Budapesten megrendezett 8. kongresszusa során is világos volt, hogy Magyarországnak, a Kárpát-medencének az öröksége és a szellemi ereje révén sok mondanivalója és mutatnivalója van a világnak.

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese kiemelte, hogy az EAA 28. éves találkozója, amely újra összehozza az európai és Európán kívüli régészeket és örökségvédelmi szakembereket, különös lehetőséget biztosít a Kárpát-medence régészetének bemutatására.

A konferencia logóját a Seuso-kincs egyik korsójának díszítőeleméből állították össze. Az eredeti darabot a múzeumban lehet megtekinteni másik 13 nagyméretű, a 4. században készült ezüstedénnyel együtt – hívta fel a figyelmet Virágos Gábor.

Az idei összejövetel legfőbb célkitűzése, hogy az európai régészeti intézményekben dolgozó kollégák segítséget nyújtsanak egymásnak a szakma fontos szempontjainak meghatározásában és tudományos eredményeinek közreadásában. Mivel az elmúlt két évben online rendezték meg a konferenciákat, nem volt lehetőség a személyes találkozókra.

A szombatig tartó konferenciára mintegy 1700 résztvevőt várnak, köztük sok fiatal, pályakezdő kutatót is. A tanácskozás témái között kiemelten szerepel a Kárpát-medence régészete, valamint a klímaváltozás és társadalmi hatásainak kutatása a múlt társadalmaiban.

A többezres tagságú Európai Régészek Szövetsége 1994-ben alakult Ljubljanában, és minden évben más európai nagyvárosban, általában egyetemi városokban rendezi meg éves találkozóját. Az idei, budapesti rendezvény házigazdája az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Nemzeti Múzeummal (MNM) és a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel együttműködésben.

A megnyitó eseményen felszólalt többek között Borhy László, az ELTE rektora és Bánffy Eszter, az EAA magyar elnöke is.

A rendezvényre legnagyobb számban Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és Magyarországról érkeznek régészek, de jönnek többek között az Egyesült Államokból és Chiléből is.

A régészeti konferencia részletes programja a www.e-a-a.org weboldalon található meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Budapesten tárgyalnak a szorosabb együttműködésről Európa régészei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra