Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Apponyi Geraldine és Zogu király

Apponyi Geraldine és Zogu király

„»Az én kis Biedermayer bébim« – így becézi a király menyasszonyát, akinek szobái valóságos rózsaerdők.” Az idézet Garami Andor interjújában olvasható, amelyet Az Est 1938. február 4-i számába készített dr. Hunyor Imre ügyvéddel. A citátumban szereplő király Ahmet Zogu, Albánia uralkodója, aki egy nappal korábban jegyezte el Apponyi Geraldine magyar grófkisasszonyt Tiranában. A „Biedermayer” pedig eredetileg a festészet világából ismert XIX. századi stílusmeghatározás, amely ebben a különleges kontextusban talán a „bájos” kifejezéssel azonos.

Geraldine portréi valóban arról tanúskodnak, hogy igazi női szépség volt, aki visszafogott, mégis vonzó viselkedésével, karcsú termetével, kedves arcával időnként „élő porcelánbaba” benyomását keltette. Ugyanez a kiegyensúlyozottság köszön vissza időskori fényképeiről is, mint például amilyet a tiranai Marubbi-műteremben készült menyasszonyi portrésorozat felvételein vagy a hivatalos albán uralkodónői portréján láthatunk. Az utóbbin az osztrák ékszerész, Marianne Ostier kosfej emblémával ékesített gyémántdiadémját viselte.

Az eljegyzés tényén kívül az interjú időszerűségét az adta, hogy az Apponyiak meghívták Zogu királyt az 1938. február 5-én megrendezett Vitézi bálba, amelyet Budapesten, a Vigadóban tartottak. A szerelmespár végül nem tudott elutazni az eseményre, ám az interjú alanya, Geraldine magyar ügyvédje a balkáni országból megtérve a legfrissebb hírekkel szolgált.

Zseri, a Fehér Rózsa

A házasság létrejötte és megkötésének pontos ideje körül ekkor még sok bizonytalanság volt, elsősorban a felek eltérő vallási hovatartozása miatt. A magyar közvélemény az ellentmondásos forrásoknak köszönhetően úgy tudta, hogy a sajtóban egyszerűen „Zserinek” becézett grófkisasszony és párja csupán két hónapja, a tiranai szilveszteri udvari mulatság óta ismerte egymást. Ráadásul a komtesz még nem tért vissza Magyarországra az új évben, hanem nagynénje, Apponyi Adél – aki édesapja, id. Apponyi Gyula 1924-ben bekövetkezett halála óta egyben gyámja is volt – és húga, Baghy Andrásné Apponyi Virginia csatlakoztak hozzá Albániában. Hunyor Imre viszont azt állította, hogy az eljegyzésnek évekre visszanyúló előzményei voltak, és létrejöttében nagy szerepet játszott Zogu három hercegi nővére, Maxhide, Myzejen és Ruhide. Az interjú szerint a király választása Geraldine-ra a médiában megjelent fényképei alapján esett.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. nyár számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra