Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiderült, hogy sosem vonta vissza Joseph Goebbels díszpolgári címét Potsdam városa

2021. október 6. 12:51 MTI

Brandenburg tartomány székhelyének városvezetése kedden megerősítette azt a korábbi megdöbbentő értesülést, hogy hivatalosan még mindig nem vonták vissza a Joseph Goebbels náci propagandaminiszternek 1938-ban adományozott díszpolgári címet.

<

A tájékoztatás szerint az egykori náci vezetőnek Babelsberg városa adományozta a címet még 1938. április elsején, egy évvel azelőtt, hogy beolvasztották volna Potsdamba.

A díszpolgári címek hivatalosan a kitüntetett személy elhunytával, Goebbels esetében 1945. május elsejével, érvényüket vesztik.

Adolf Hitler és néhai belügyminisztere, Wilhelm Frick esetében azonban a városvezetés külön rendelkezett arról, hogy a díszpolgári címeiket visszavonják.

A város hivatalos honlapján (potsdam.de) megtalálható a 19. század óta díszpolgárrá avatottak lajstroma

A honlap szerint a Goebbelsnek a babelsbergi városvezetés által adományozott díszpolgári címet „nem vonták vissza halála után, feltehetőleg mert a kitűntetésről nem volt senkinek tudomása”.

Mindez akkor derült ki, amikor kutatók a városvezetés megbízásából nyáron megpróbálták összeállítani Potsdam díszpolgárainak teljes listáját.

Christine Homann, a városvezetés szóvivője szerint az új ismeretek tükrében feltehetően hamarosan hivatalosan is visszavonják a néhai propagandaminiszter kitüntetését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiderült, hogy sosem vonta vissza Joseph Goebbels díszpolgári címét Potsdam városa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra