Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Békésen bevándorló angolszászok

2004. július 12. 13:38

A történelemkönyvek állításával ellentétben Anglia őslakosságát nem igázták le és irtották ki tömegesen a germán eredetű angolok és szászok, a bevándorlók kultúrájának és szokásrendjének átvétele inkább békés folyamat volt - állítják brit tudósok.

<

A durhami egyetem és a brit geológiai intézet munkatársai állításaikat a yorkshire-i West Heslerton koraközépkori temetőjében talált emberi fogakra alapozzák. A vizsgálat során a tudósok az oxigén és a stroncium különböző vegyületei után kutattak a maradványokban, hogy meghatározhassák az elhunytak földrajzi eredetét. Ezek a vegyületek, amelyek az ember 12 éves
kora előtt épülnek be a fogazatba, az ivóvízben fordulnak elő, és különböző módosulásokon mennek át a földrajzi szélességnek, hosszúságnak, valamint az adott terület tengertől való távolságának függvényében.


A West Heslerton-i temetőben talált 24 holttest közül csupán egyről bizonyosodott be, hogy az elhunyt egykor az európai kontinensről vándorolt a szigetországba. A mostani, valamint egy 2003-ban végzett genetikai összehasonlító vizsgálat alapján - amelynek során az angolszászok által a brit népességben hagyott genetikai hagyatékot kutatták - a tudósok arra a
következtetésre jutottak, hogy az angolszászok sokkal inkább békés bevándorlóként, mint hódítóként vetették meg lábukat Angliában.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Békésen bevándorló angolszászok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra