Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Késő vaskori bőrcipőt találtak egy németországi lápban

2021. június 23. 10:27 Múlt-kor

Régészek az Észak-Németországban, de vélhetően egész Németországban valaha előkerült legrégebbi cipőt találták meg egy Kr. e. 50-re datált lápi palánkútvonal mellett, amely egy tőzeglápon vezet keresztül Alsó-Szászországban.

<

A lábbeli felépítése szandálszerű, a bőr darabok elöl futnak össze, és a belé fúrt lyukakon keresztül egy bőrszíjjal húzták össze.

A Diepholz és Lohne települések között fekvő tőzeglápot átszelő, PR VI. jelű palánkútvonalról már csaknem egy évszázada tudnak a régészek, mivel a vizenyős területen egykor a fűtőanyagként felhasznált tőzeg kitermelése zajlott, így több helyen igen korán belebotlottak a késő vaskori palánkokba az itt dolgozók.

A rendkívül jó állapotban fennmaradt út mintegy négy kilométer hosszan vezet keresztül az ingoványos területen. Az efféle útvonalak gondos tervezés eredményei a mocsarak leginkább járható és beépíthető szakaszain, és nem csupán gyalogos emberek, de állati vontatású kocsik viszonylag biztonságos áthaladását is lehetővé tették a veszedelmes lápon.

A PR VI. nem csupán Németország, de a világ egyik leghosszabb lápi palánkútvonala, tényleges régészeti feltárása 2019-ben kezdődött, és várhatóan 2022-ben is folytatódik.

„Alsó-Szászország lápjai több ezer év történelméről tanúskodnak. Egyedülálló archívumot jelentenek, mivel nem csupán a feldolgozott töredékeket és fémtárgyakat őrizték meg történelmünk bizonyítékaként, de szerves leleteket is” – mondta Alsó-Szászország tudományért és kultúráért felelős minisztere, Björn Thümler.

„A legismertebbek a lápi holttestek, de fából készült bálványok, hosszú fa ösvények és a korabeli élet számos egyéb maradványa is része ennek. Egy cipő, amely elveszett, majd 2000 év múlva előkerült, az eddigi legrégebbi cipő Alsó-Szászországból, rendkívül személyes tanúsítványa egy múltbeli életnek. Ennél aligha lehetne költőibb módon közelíteni ama kor embereihez. Ez egy olyan tanúsítvány, amely kézzelfoghatóvá teszi az időt, akár egy nagyító alatt” – folytatta a miniszter.

„A cipő közvetlen közelében találtak egy eltörött kocsitengelyt, illetve egyéb kocsitöredékeket. Szinte látni az incidenst, melynek során viselője elvesztette a cipőt. Egy vélhetően marha vontatta fa kocsi tengelye kettétört és balesetet okozott a rögös úton. Eközben, vagy a kocsi darabjainak összegyűjtése közben a cipő tulajdonosa elesett, vagy az ösvény mellé lépett, a cipő pedig az iszapban ragadt – ahol most, 2000 évvel később előkerült” – mondta Thümler.

A láp napjainkban a Dümmer Természeti Park része, amely mind a láp ökoszisztémája, mind az itteni történelmi emlékek megőrzését célul tűzte ki, a könnyebb látogathatóság elősegítése mellett. Erőfeszítéseik részét képezi a tőzegkitermelés által kiszárított lápi terület újravizesítése, ennek során egy hosszú, 520 méteres szakaszon a PR VI. palánkútvonalat is ki kell majd emelni a közeljövőben.

Az ókori palánkösvény fontos eleme lesz a park tervezett turistaösvény-rendszerének – a látogatók nem ezen, hanem egy párhuzamos új útvonalon keresztül járják majd be a lápot, így szinte ugyanarra mehetnek majd, amerre a környék vaskori lakói tették – annyi különbséggel, hogy az ő cipőjük a lábukon marad.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Késő vaskori bőrcipőt találtak egy németországi lápban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra