Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vérbaj és malária végzett a Mediciekkel

2004. július 1. 18:38

A paleopatológia módszereivel fény derülhet végre a reneszánsz idején Firenzében uralkodó Medici-család viselt dolgaira.

<

Eleonora (vérbaj),
és a kis Giovanni (malária)
A 400 ezer eurós költséggel folytatott feltárásban a pisai, a firenzei, a Long Island-i és a minnesotai egyetem kutatói vesznek részt, s összesen mintegy 50 ember exhumált földi maradványait vizsgálják meg röntgennel és számítógépes tomográffal, továbbá DNS-próbákat vesznek, amelyeket aztán elemeznek. A cél nem utolsó sorban néhány, a történelem által rejtélyesként - egészen pontosan mérgezésként - számon tartott haláleset felderítése.


Az eddig feltárt maradványok esetében Gino Fornaciari, a pisai egyetem paleopatológusa DNS-próbákat vett, és apró kamerákkal vizsgálta a múmiákat. 


Már az első vizsgálatok meglepő eredményeket hoztak: kiderült például, hogy az 1569-ben Toszkána nagyhercegévé kinevezett I. Cosimo felesége, Eleonora di Toledo 40 éves korában vérbajban halt meg. Fiai közül kettőt - Don Garziát és Don Giovanni bíborost - húsz éves korukban, 1562-ben a malária vitt el.

Piero (köszvény + ízület)
Piero de Medici, aki a hagyományok szerint köszvényes volt,  Fornaciari kutatásai szerint arthrózisban (nem gyulladásos ízületi betegségben) szenvedett. A tudós azt is megpróbálja kideríteni, valóban gyilkosságok áldozataivá váltak-e a Medici-család azon vezető tagjai, akikről úgy tudni, mérgezésekben haltak meg.


A Mediciek vizsgálata két évi munkát ad a paleopatológusok vezető tudósának tekintett Fornaciarinak. Ő 25 éves pályafutása alatt vizsgálta többek között Szent Antal, Luigi Boccherini zeneszerző és Szent Zita maradványait.


A tudós elmondta: a Medicieket viszonylag jó körülmények között tudja vizsgálni, hiszen a kripta száraz levegője ideális feltételeket biztosított a holtak természetes konzerválódásához, mumifikálódásához.


A Mediciek egyszerű kereskedő (bankár) családból egyetlen évszázad alatt uralkodókká küzdötték fel magukat, és beházasodtak Európa legjelesebb királyi házaiba, így a francia és osztrák dinasztiába. Ők uralkodtak Firenzében a 1434-től 1737-ig - bár kétszer is száműzetésbe kellett vonulniuk -, s a család 1743-ban halt ki.  


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vérbaj és malária végzett a Mediciekkel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra