Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazakerülhetnek Honecker hamvai

2004. június 9. 00:55

Uwe Holmers lelkész felszólította a német hatóságokat, hogy hozattassák haza Chiléből a tíz éve elhunyt Erich Honecker egykori keletnémet párt- és állami vezető hamvait.

<

Senkitől sem lehet elvitatni azt a jogot, hogy békében nyugodhasson hazai földben, Erich Honeckertől sem - vélte Uwe Holmers, aki 1990-ben, a keletnémet rendszerváltozás idején tíz hétre befogadta a Honecker-házaspárt lobetali otthonába.

Honecker a Saar-vidéken született, s a lelkész szerint a tartomány biztosíthatna sírhelyet Honecker számára, akit 1987-ben állami vendégként fogadtak a szövetségi köztársaságban, s szűkebb pátriájában is. Erich Honecker és felesége, Margot kálvárián ment keresztül a keletnémet fordulat idején, s miután mindenki hátat fordított nekik, a lobetali lelkész meghívta őket házába. Honecker a beelitzi szovjet katonai kórházban is bujdosott, majd a házaspárt kimenekítették a Szovjetunióba, ahonnan azonban kénytelenek voltak visszatérni Németországba. Tekintettel Honecker egészségi állapotára, engedélyezték, hogy az egykori párt- és állami vezető kiutazhasson Chilében élő lányához, Sonjához. Sonja Honecker egy chilei emigránshoz ment feleségül.

Honecker 1994. május 29-én halt meg rákban, 77 éves özvegye ma is Santiagóban él. A lelkész azzal magyarázta Honeckerék befogadását, hogy védtelenek voltak, és "a megbékélés ideje jött el, nem a megtorlásé".

MTI Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc, Berlin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hazakerülhetnek Honecker hamvai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra