Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Közép-Európa legrégebbi, bronzból készült lószerszámai kerültek elő Lengyelországban

2020. október 14. 13:51 MTI

Mintegy kétezerötszáz éves lószerszámokra bukkantak régészek Lengyelországban, a növényi levelekbe burkolt és egy bőrtarisznyába helyezett eszközök a legrégebbi ilyen leletek, amelyet Közép-Európában feltártak.

<

Az észak-lengyelországi Toruń közelében fekvő Cierpice településen leltek rá a bronzból készült lószerszámmaradványokra véletlenül.

Az egyik régész már befejezte a térségben a kutatást, amikor bekapcsolt fémdetektora még valamit jelzett a földben, ahol később 150 kisebb és nagyobb bronz darabkát találtak, amelyek egy nagy gyeplőt és zablát alkottak.

A növényi levelek vizsgálatából kiderült, hogy valószínűleg borostyánlevelekbe csomagolták a lószerszámokat, mielőtt a bőrtarisznyába tették.

"Ez az első ilyent típusú lelet Közép-és Kelet-Európában" - idézte Jacek Gackowskit, a toruńi Nicolaus Copernicus Egyetem Régészeti Intézetének a munkatársát a PAP lengyel hírügynökség honlapja.

A Visztula folyó partjának közelében egy homokos talajú hegyen találták meg őket. "Feltételezzük, hogy valaki elrejtette ezeket az értékes darabokat azzal, hogy majd később magához veszi. Szinte egy teljes gyeplőt és zablát találtunk, az utóbbiból hiányzik az a kis fémdarab, amelyet a ló szájába helyeztek" - tette hozzá a régész.

A lószerszám stílusából arra következtetni, hogy nomád népek, valószínűleg szkíták jóval északabbra, a luzitán kultúra térségébe is eljutottak valamikor a kora vaskorban, a Kr.e. 6. században - magyarázta.

A régész emlékeztetett arra, hogy szkíta fegyverek és díszek maradványait már találtak Chelmno térségében. "Lehetséges, hogy a cierpicei kincs egy drámai esemény emléke, amely a helyi lakosság és távolról érkezett kulturálisan idegen, lovas látogatók között történt" - mondta Gackowski.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Közép-Európa legrégebbi, bronzból készült lószerszámai kerültek elő Lengyelországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra