Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Közel-múlt

2003. május 30. 10:52

<

Múltról jelen időben

A múltról nemcsak személyes hangon, de jelen időben is lehet írni, hiszen ma is számos a lezáratlan vitás kérdés, s a hajdan titkos archívumok megnyitása óta olyan dokumentumok kerültek és kerülnek napvilágra, amelyek a szélesebb közvélemény érdeklődésére is méltán tarthatnak számot. A kötet harmadik fejezete (Múltról jelen időben) ilyen történeteket idéz elénk.

Kevesen tudják talán, hogy Nagy Imre arcképével bélyeget adtak ki Görögországban, vagy kevesen ismerik behatóan a sztálinvárosi toronyházak építéséről szőtt gigantikus terveket.

De újdonságnak számítanak a honi beathippi mozgalom éledéséről közreadott források is, melyek „a szexualitás felfokozásáról", „ferde hajlamok kifejlesztéséről" szólnak, s talán az sem érdektelen, hogy az állami hatóságok az ötvenes években hogyan próbálták felszámolni a prostitúciót, eredménytelenül.

Érdekes lehet, hogy a hírhedt politikai rendőrség tagjai még az iskolapadokba is beültek, igaz nem tanulni, hanem hogy a tanárokat és a diákokat megfigyeljék, vagy hogy az elmúlt rendszer milyen szigorúan felügyelte a pártállami „választások" megrendezését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Közel-múlt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra