Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Német kitüntetést kaptak az 1944-es varsói felkelés harcosai

2015. április 17. 10:37 MTI

Első ízben tüntette ki Németország az egyik legmagasabb elismeréssel, a szövetségi érdemkereszttel az 1944-es varsói felkelés harcosait. "Önök mérhetetlen szenvedéseken és mély megaláztatáson mentek át" - mondta Rolf Nikel varsói német nagykövet a húsz veteránnak a nagykövetségen tartott ünnepségen, amelyen átadták a kitüntetéseket.

<

"Megtapasztalták egy olyan embertelen rendszer erejét, amely kíméletlenül bánt az ellenfeleivel" - tette hozzá. Mintegy ötvenezren - többségükben fiatal cserkészek és a Honi Hadsereg (Armia Krajowa) katonái - fogtak fegyvert a londoni emigráns lengyel kormány parancsára a náci megszállók ellen 1944. augusztus 1-jén.

"Vegyesek voltak az érzelmeink. Haboztunk, hogy elfogadjuk-e ezt a kitüntetést. Nem tettünk semmit Németországért, Lengyelországért harcoltunk" - mondta a kitüntetettek egyike, a 86 éves Leszek Zukowski. "De némi gondolkodás után arra jutottunk (...), hogy ez egyfajta közeledés. A jövőért tettük, a megbékélésért, az országaink közötti együttműködésért" - tette hozzá Zukowski, aki a Honi Hadsereg Nemzetközi Szervezetének elnöke is.

"Önök bebizonyítják, hogy lehetséges a megbékélés, lehetséges, hogy az áldozatok megszorítsák a múltbeli bűnözők leszármazottainak a kezét" - hangoztatta Nikel nagykövet. A lengyel veteránok német kitüntetésének ötlete tavaly júliusban merült fel, a lengyel elnök berlini látogatása alatt. Bronislaw Komorowski akkor a varsói felkelés 70. évfordulójára rendezett kiállítás felavatására érkezett a német fővárosba lengyel veteránok kíséretében.

A varsói felkelés 63 napig, 1944. augusztus 1-jétől október 3-ig tartott. A felkelést irányító náci-, és egyben kommunistaellenes lengyel földalatti Honi Hadsereg fő célja az volt, hogy még a Vörös Hadsereg érkezése előtt felszabadítsa a fővárost a német megszállás alól. Ezzel azt szerette volna elérni, hogy javítsa a lengyel emigráns kormány nemzetközi pozícióját, és akadályozza Lengyelország bolsevizálását. Az egyenlőtlen harcban a felkelés elbukott, 16 ezer felkelő elesett vagy eltűnt, 20 ezren megsebesültek, 15 ezren fogságba estek. A polgári áldozatok száma 180 ezer volt. A kapituláció után a nácik félmillió lakost űztek el a fővárosból, Varsót pedig - Hitler utasítására - a földdel tették egyenlővé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Német kitüntetést kaptak az 1944-es varsói felkelés harcosai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra