Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A 19. század legvakmerőbb rablása az orosz Távol-Keleten

2015. április 9. 09:47 MTI

Az orosz Távol-Kelet legvakmerőbb, 19. század végi rablásáról nyílt kiállítás szerdán Vlagyivosztokban abban a múzeummá átalakított lakóházban, amelyet a tettes elfogásáért és az ellopott pénz visszaszerzéséért kapott jutalomból vásárolt az ügyet felgöngyölítő detektív.

<

Egy bizonyos Poljakov 1891 decemberében alagutat ásott a Tengermelléki régió kincstárához, amelyből annak idején elképzelhetetlenül nagynak számító összeget, 350 ezer rubelt zsákmányolt. A ma körülbelül 850 millió rubelnak (4,4 milliárd forintnak) megfelelő pénzt oktatásra és a térség fejlesztésére utalta ki a központi kormány.

Az évszázad rablásaként emlegetett ügy felgöngyölítésével megbízott, Nyikolszk-Usszurijszkból kirendelt nyomozó, Alekszandr Szuhanov egy hónapon belül elkapta a tettest, és meglett a pénz is. A sikeres munkáért a detektív 1893-ban 19 ezer rubel pénzjutalmat kapott, amelyből két évvel később házat vásárolt magának a városban, ez ma múzeumként működik Szuhanov tisztviselő Háza néven.

A Szuhanov-házban szerdán nagy érdeklődés mellett megnyílt kiállítás ritka korabeli fényképek, újságkivágások, belügyminisztériumi dokumentumok, helyi bűnözési statisztikák és 19. század végi bankjegyek révén idézi fel az orosz Távol-Keleten az évszázad rablásának számító bűnügyet, sőt a gyerekek egy társasjáték résztvevőiként újrajátszhatják az egykori nyomozást. A kiállítás célja a tárlat kurátora szerint felmutatni egy talpig becsületes köztisztviselő példáját, és rámutatni arra, milyen fontos leleplezni a közpénzek elsikkasztását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A 19. század legvakmerőbb rablása az orosz Távol-Keleten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra