Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Romániában van a kontinentális Európa legkorábbi emberi lábnyoma

2014. július 22. 08:15

Az eddig véltnél több mint 20 ezer évvel idősebbek a Ciur-Izbuc barlangban felfedezett emberi lábnyomok - derült ki a romániai lelőhelyen talált csontokon végzett kormeghatározós vizsgálatokból.

<

Az összesen négyszáz emberi lábnyomot 1965-ben fedezték fel a Bihar megyei Ciur-Izbuc barlangban. A kutatók kezdetben úgy gondolták, hogy a lábnyomokat 10-15 ezer évvel ezelőtt élt emberek hagyták maguk után, ám a lelőhelyen talált medvecsontokon végzett radiokarbonos vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy a Homo sapiens jóval korábban, nagyjából 36 500 éve járt a barlangban - állítja David Webb antropológus, a pennsylvaniai Kutztown University kutatója.

A kutatók összesen 51 - hat-hét embertől származó - lábnyomot elemeztek, olvasható az American Journal of Physical Anthropology július 7-i számában. A felfedezés azért jelentős, mert az eddig ismert legkorábbi európai lábnyom 33 ezer éves. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Afrikán kívüli legkorábbi emberi lábnyomokat a Brit-szigeteken, a kelet-angliai Norfolkban fedezték fel; a több mint 800 ezer éves leletekre Happisburgh partjainál, egy ásatási terület közelében bukkantak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Romániában van a kontinentális Európa legkorábbi emberi lábnyoma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra