Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy hindu pap víziója nyomán kutattak a hatalmas aranykincs után

2013. november 20. 14:07

Egy hindu pap "királyi" jelenése nyomán indult kutatás Indiában egy feltételezett aranylelőhely után. Néhány terrakottán kívül azonban szinte semmit nem találtak.

<

Befejeződött az egyik 19. századi indiai erődnél októberben kezdődött feltárás, amely során csontokat és terrakotta-maradványokat sikerült felszínre hozni a szakembereknek. Ez óriási csalódás, főleg ha azt nézzük, hogy milyen várakozások előzték meg a nagy dérrel-dúrral elindult munkát: az egyik hindu pap egy jelenése nyomán ugyanis azt állította, hogy a szóban forgó erőd alatt aranykincsek vannak, az ügy érdekében pedig a kormányzati gépezet is mozgásba lendült.

Az ásatás az észak-indiai Uttar Prades államban indult meg a múlt hónapban, miután egy hindu brahmin, Soban Sarkar közölte, hogy álmában Rao Ram Baks Szing király szelleme jelent meg, aki egy 3 milliárd rúpia (29 millió font) értékű, ezer tonnás aranykincsről beszélt neki. A köztiszteletben álló pap először a miniszterelnöknél kopogtatott, de ott nem járt sikerrel, mígnem a mezőgazdasági miniszter felkarolta az ügyet. Rao Ram Baks Szing egyébként az 1857-es függetlenségi háborúban szenvedett vereséget, majd ezt követően felakasztották. Palotáját a britek lerombolták, kincsének pedig nyoma veszett.

A terv ellenzői össztűz alá vették a kormányt, mondván, egy álom alapján fogtak ásót a régészek. Az Indiai Geológiai Szolgálat szakemberei azonban váltig állítják, csak az után kezdtek ásni, hogy az állam székhelyétől, Lakhnautól nagyjából 100 kilométerre délnyugatra levő Unnao körzetben, a Duandia Kheda nevű faluban fémdetektorral nehézfémre bukkantak. Tovább ásva kalcium-karbonát lerakódásokhoz értek, mást azonban – a csontokat és az égetett agyagmaradványokat leszámítva – nem nagyon találtak.

Praveen Kumar Mishra ásatásvezető indiai lapértesülések szerint azonban már pénteken bejelentette, hogy felfüggesztették az összesen 1,6 millió rúpiát felemésztő ásatási munkálatokat, mivel semmi remény nincs arra, hogy aranyat találnak a látnok által jelzett helyen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Egy hindu pap víziója nyomán kutattak a hatalmas aranykincs után

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra