Múlt-kor.hu


	Szeretők az ókortól a 20. századig

Szeretők az ókortól a 20. századig

2013. január 21. 08:49

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő - és néha egy szerető. A történelem legbefolyásosabb női ágyasai rendszerint - bár kivételek is akadtak - inkább erős személyiségükkel, mintsem lenyűgöző szépségükkel csavarták ujjaik köré a politikusokat, királyokat és hadvezéreket. Közülük válogattunk.

Servilia Caepionis

Servilia Caepionis (i. e. 107-i. e. 42 után) az előkelő patrícius Servilia gens tagja, Quintus Servilius Caepio quaestor gyermeke, a hasonló nevű consul unokája volt, Marcus Iunius Brutus anyjaként és Caesar szeretőjeként vonult be a történelembe; a római történetíró Suetonius szerint Julius Caesar a sok híres szeretője közül őt szerette a legjobban.

Servilia szülei korán elváltak, édesanyja, Livia Drusa Marcus Porcius Catóhoz ment később hozzá. A család felbomlása után nem sokkal anyja és nevelőapja is elhunyt, testvéreivel együtt anyai nagybátyjához, Marcus Livius Drusushoz költöztek. Még időszámításunk előtt 85 körül hozzáment idősebb Marcus Junius Brutushoz, a capuai kolónia megalapítójához. Tőle egy gyermeke született, a már említett Marcus Iunius Brutus. Sulla halálát követően Brutust meggyilkoltatta Pompeius, Servilia pedig Decimus Junius Silanusnál talált vigaszt, akinek három lánygyermeket szült.

Servilia még valamikor i.e. 64. előtt lett Julius Caesar szeretője, aki mellett egészen a politikus i.e. 44. március idusán bekövetkező haláláig kitartott. Caesar imádta az asszonyt, akit a gall háborúk után egy másfél millió denarius értékű feketegyönggyel lepett meg. Az egyik legnevezetesebb eset az volt, amikor i.e. 63-ban a szenátusban a köztársaságellenes Catilina-féle összeesküvés megtorlása kapcsán felmerülő viták idején levelet kapott Caesar. Mint kiderült, a szerelmes levelet Servilia írta a politikusnak, miután féltestvére, Cato megvádolta, hogy érintkezett a konspiratőrökkel, s arra kérte Caesart, hogy olvassa fel az irományt.

Serviliának nagy hatalma volt Cato és fia, Brutus felett, de i.e. 49-ben Cato elhagyta Rómát, hogy Pompeiusszal szövetkezzen, és Brutus is követte példáját. A Caesar-merénylet után az összeesküvők Servilia házában gyűltek össze, de a nőnek sikerült túlélnie a második triumvirátus megtorló akcióit. Brutus halála után Cicero barátja, Titus Pomponius Atticus oltalmába helyezte magát, visszavonultan élt, természetes halállal halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Szeretők az ókortól a 20. századig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra