Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több mint háromezer éves sziklarajzokat filmeztek le Örményországban

2012. október 15. 18:27 MTI

Először filmeztek le teljes kiterjedésükben mintegy 3000-4000 éves, eddig alig ismert sziklarajzokat Örményországban. A képek pontos dokumentálására azért is volt szükség, mert ez az előfeltétele annak, hogy kérjék az UNESCO világörökségi listájára való felvételüket.

<

Az ország délkeleti részén lévő Sziszián város közelében talált különleges rajzokat először sikerült teljes kiterjedésükben, mintegy 400 ezer négyzetméteren lefilmezniük a szakembereknek egy német minirepülőgép segítségével - közölte a szász-anhalti műemlékvédelmi és régészeti hivatal.

A sziklarajzokon többnyire állatmotívumok - kecskék, leopárdok, medvék - láthatóak. Mellettük emberalakok, absztrakt jelek és jelenetek is feltűnnek. A motívumok többnyire az időszámítás előtti 2. századból származnak - olvasható a száz-anhalti intézmény honlapján (www.lda-lsa.de).

A képek pontos dokumentálására azért is volt szükség, mert ez az előfeltétele annak, hogy kérjék az UNESCO világörökségi listájára való felvételüket. A régészeti kutatási projektben többek között szász-anhalti szakértők és az örmény tudományos akadémia kutatói is részt vettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Több mint háromezer éves sziklarajzokat filmeztek le Örményországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra