Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gyarmati bűneiért kért bocsánatot Hollandia

2011. december 14. 08:42 The Daily Telegraph

A holland kormány hivatalosan is bocsánatot kért az indonéziai Jáva-szigeten elkövetett 1947-es mészárlásért a gyarmati hadsereghez köthető kivégzések évfordulóján rendezett megemlékezésen.

<

Holland csapatok özönlötték el Ravagedet az indonéziai függetlenségi harcok tetőpontján. Az európai ország gyarmati hadseregének katonái nem kegyelmeztek: férfiakat és fiúkat végeztek ki azok családjainak és szomszédjainak szeme láttára.

Holland tisztviselők szerint 150-en estek áldozatul a féktelen vérengzésnek, de a helyi közösség 431-re teszi a számot. „A holland kormány nevében bocsánatot kérek az 1947. december 9-én Ravagedetben történt tragédiáért” – mondta Hollandia indonéziai nagykövete, Tjeerd de Zwaan, s szavainak nyomatékot adva helyi nyelven is elismételte mondanivalóját, mire többen hangos zokogásban törtek ki.

Egy hágai székhelyű bíróság szeptemberben úgy határozott, hogy a holland állam felelős a településen elkövetett kivégzésekért. A keresetet nyolc özvegy és túlélő nyújtotta be, hárman azóta már elhunytak. Hollandia még a bírósági határozat előtt 850 ezer euró kártérítést szavazott meg a közösség javára, de a mostani döntésének értelmében további 180 ezer eurót folyósít a felpereseknek.

Miután a 17. században az indonéz szigetvilágból kiszorították a spanyolokat és a portugálokat, a térségban a hollandok váltak a legerősebb európai hajós nemzetté. A Holland Kelet-indiai Társaság kereskedelmi tevékenységének beindulásával megalapozódott Hollandia befolyása Indonéziában, amely a korona legfontosabb gyarmata lett. A holland uralom a második világháborúig tartott, Sukarno a háború vége felé ugyanis felismerte, hogy megnyílt a lehetősége az ország függetlenségének kikiáltására, amelyre 1945. augusztus 17-én került sor. Hollandia válaszul csapatokat küldött az ország elfoglalására: a függetlenségi háború 1945-től 1949-ig tartott, amikor is, engedve a nemzetközi nyomásnak, elismerte gyarmatának függetlenségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Gyarmati bűneiért kért bocsánatot Hollandia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra